Berezvai Zombor ösztöndíjas

Berezvai Zombor ösztöndíjas

Képzés ELTE-n: Társadalomtudományi Kar, közgazdasági elemző mesterszak

Ország: Ausztria, Spanyolország, Egyesült Királyság, Németország, Jordánia, Olaszország

Város: Bécs, La Coruña, York, Frankfurt am Main, Holt tenger, Róma

Fogadóintézmény: Universität Wien, Universidade da Coruña, University of York, Lupcon Center for Business Research, International Economic Association

Ösztöndíj: Erasmus, Universidade da Coruña International Summer School és ELTE TáTK ösztöndíj, Campus Hungary

„A külföldön hallgatott tárgyaim is nagyon érdekesek voltak, egytől egyig élveztem őket. Célzottan olyan tárgyakat választottam, amelyeket itthon nem tudtam volna tanulni, és amelyeket később is tudok hasznosítani a munkám során.”

Miért ezt a fogadóintézményt választottad?
Az Erasmus programnál részben az döntött, hogy a karnak mely egyetemekkel volt partneri megállapodása, ezen kívül szerepet játszott az ország nyelve, kultúrája is.
A spanyol nyári egyetemnél a kurzusok kínálata és a város, La Coruña, óceánparti fekvése tetszett meg, ezért jelentkeztem.
A Campus Hungary tanulmányutak során konferenciákon vettem részt, amelyeknél a szakmai elismertség és a konferencia témája, profilja játszotta a főszerepet. Az is fontos volt, hogy mely konferencián kaptam lehetőséget saját kutatásom bemutatására.

Mi tetszett leginkább ösztöndíjas hallgatóként?
Egyrészt, valami újnak a felfedezése, más helyek, egyetemek, emberek megismerése. Máig tartom a kapcsolatot több külföldi barátommal, akiket e programok során ismertem meg.
Másrészt, közel ingyen beutazni Európát mindentől függetlenül megéri. Voltam a frankfurti tőzsdén és fürödtem a Holt-tengerben, és e két szélsőség között rengeteg szép emlékben volt részem. Táboroztam osztrák diákokkal a Fertő-tónál és az Alpokban, megismertem bolgár specialitásokat, tomboltam beach party-n az óceán partján, sokat bicikliztem és rengeteget tanultam: nyelveket, tantárgyakat és életformát.

Mik voltak az ösztöndíjas időszak nehézségei/kihívásai?
Mindennek a kulcsa a szállás. Ha van hol aludni, akkor nagy baj már nem lehet. Miután lefoglaltam a szállást és hosszabb utaknál a repülőjegyet, akkor már minden rendben volt, onnantól kezdve már nem nagyon aggódtam. Persze közvetlenül a kiutazás előtt izgultam, hogy minden rendben legyen, de megoldhatatlan gondokkal sehol sem szembesültem.
Természetesen apróbb nehézségek mindig adódtak, pl. amikor elfogyott a kaja, és már minden bolt zárva volt, de ezeken nem volt nehéz túllendülni (így fedeztem fel a vasárnap is nyitva tartó boltokat Bécsben).

Hogyan segített az ösztöndíjas időszak az életedben és a karrieredben?
Az ösztöndíjak egyik oldalról nyitottá tettek a világ felé. Nem félek már hosszabb időre külföldre menni, ott munkát vállalni. Kifejezetten javult a nyelvtudásom, aminek közvetlen haszna van, hiszen az egyetem elvégzése után egy amerikai tulajdonú cégnél helyezkedtem el, ahol a főnököm török, így vele csak angolul tudok beszélni.
A külföldön hallgatott tárgyaim is nagyon érdekesek voltak, egytől egyig élveztem őket. Célzottan olyan tárgyakat választottam, amelyeket itthon nem tudtam volna tanulni, és amelyeket később is tudok hasznosítani a munkám során.
A konferencia részvételek pedig az akadémiai pályafutáshoz adtak jó kezdőlökést. Értékes hozzászólásokat kaptam a kutatásaimhoz, olyan emberekkel ismerkedtem meg, akik szakmai téren is tudnak tanácsokat adni. Ezek eredményeként is részesültem Pro Scientia Aranyérem kitüntetésben, amelyet most ősszel adnak majd át a Magyar Tudományos Akadémián.

Milyen tanácsot adnál kiutazó ELTE-s hallgatónak?
Merd kipróbálni. Ne félj, menni fog, csak el kell kezdeni. Amit én sajnálok, hogy BA alatt alig foglalkoztam külföldi ösztöndíjakkal, így 3 értékes évet elvesztettem, ami alatt még több emléket és tudást gyűjthettem volna magamba. Az egyetem nagyon rövid, ne habozz minél hamarabb elkezdeni, nehogy kicsússz belőle. Merj kérdezni, ha valamit nem tudsz vagy nem vagy biztos benne. Én általában napokon belül kaptam választ a fogadó szervezettől. Ha mégsem, írtam újra, másnak. Legyél proaktív kiutazás után is. Lépj be helyi egyetemista szervezetekbe, járj el minél több helyre.