Beszélgetés Nyiszli Miklós memoárjáról

Beszélgetés Nyiszli Miklós memoárjáról
10/10

2016. október 10. 17:30

ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet (1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8., 34.)

10/10

2016. október 10. 17:30 -

ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet (1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8., 34.)


A Magvető Kiadó és az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék 2016. október 10-én Személyes történelem címmel indít sorozatot. Az első alkalommal Dr. Nyiszli Miklós memoárjának új, bővített kiadásáról György Péter egyetemi tanár (BTK), esztéta, író és Vági Zoltán tudományos munkatárs (TáTK), történész, a könyv szerkesztője, a Saul fia című film szakértője beszélget.

Az 1944 májusában deportált erdélyi magyar orvos, dr. Nyiszli Miklós németországi tanulmányainak és szakmai felkészültségének köszönhetően dr. Josef Mengele boncolóorvosa, s mint ilyen, kivételezett helyzetű sonderkommandós lett. Nyolc hónapon keresztül volt szemtanúja Auschwitz-Birkenau minden borzalmának. Visszaemlékezése 1946-ban jelent meg először. Azóta a holokausztirodalom fontos, számos nyelvre lefordított művévé vált, egyik ihletője és fő forrása Nemes Jeles László Saul fia című Oscar-díjas filmjének is. A Magvető Tények és tanúk sorozatában most megjelenő Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban című kötet az 1947-es debreceni második kiadás szövege mellett függelékként Nyiszli háború után jegyzőkönyvbe mondott két rövid tanúvallomását is közli. Vági Zoltán bevezető tanulmányával és jegyzeteivel helyezi új megvilágításba a világ egyik első szemtanúi beszámolóját a birkenaui Sonderkommando valóságáról.

„Hálásak lehetünk Nyiszli Miklósnak, az erdélyi doktornak, amiért volt ereje szembenézni a modern történelem olyan tömeggyilkosaival, mint Mengele, Muhsfeldt és Moll. Meg tudta őrizni tartását, gerincét és morális integritását. Képes volt megmaradni embernek és orvosnak ott, ahol annyian kudarcot vallottak, leszerepeltek, megbuktak. Megköszönhetjük neki, hogy túlélte, hogy visszajött, és elmondta nekünk, amit látott. Megköszönhetjük, hogy átlagemberként fel tudott nőni a történelmi feladathoz. És botcsinálta Faustként, afféle kényszer szülte modern Josephus Flaviusként képes volt megörökíteni a zsidóság, a magyarság és az emberiség egyik legnagyobb tragédiáját.” (Vági Zoltán)

A sorozat további alkalmait 2016. november 7-én és 28-án rendezik.

Facebook