Bevésett nevek

Egy évvel ezelőtt avatták fel Egyetemünk holokauszt- és második világháborús emlékművét: a Trefort-kertet körbeölelő bronzcsíkra 198 egykori oktató és hallgató nevét vésték fel. 2015. november 17-én a Bölcsészettudományi Kar Kari Tanácstermében mutatják be azt a kettős kötetet, melynek első része az emlékmű-pályázatra beérkezett terveket gyűjti egybe, második része pedig a megvalósult emlékmű avatásához kapcsolódó konferencia előadásait tartalmazza. A könyvbemutatót filmvetítés és kerekasztal-beszélgetések követik.

A 11 órakor kezdődő megnyitón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere; Mezey Barna, Egyetemünk rektora és Borhy László, a Bölcsészettudományi Kar dékánja mond beszédet. A kötetek bemutatását követően levetítik az emlékműről elkészült filmet is. A délutáni programban Ki fér hozzá a múlthoz?, valamint Csillagok, házak, egykor, s ma címmel rendeznek majd kerekasztal-beszélgetéseket.

Az emlékmű-pályázatot 2014 tavaszán írták ki. A nyertes tervet az MM-csoport jegyzi (Bujdosó Ildikó, Fajcsák Dénes, Lukács Eszter, Szigeti Nóra, Róth János, Szabó Levente, Albert Farkas és Polgárdi Ákos). Az egyetem épületének téglafalából kikapart habarcs helyére – olyan magasságban, amely az olvasást lehetővé teszi – a Trefort-kerten végigfutó bronzcsíkot helyeztek el az áldozatok nevével. A folytonos csík körbeöleli az egyetemet, középpontjában megemlékező felirat került a falra. Az emlékmű idén elnyerte a Média Építészeti Díja különdíját, valamint a Budapesti Építészeti Kamara Nívódíját is.

Az emlékmű avatásához kapcsolódó tavalyi konferencián Mezey Barna rektor így fogalmazott: „ideje megtudnunk, mi történt a falak között, kik hiányoznak, hiszen életük és haláluk akkor is befolyásolja mindennapjainkat, ha keveset vagy éppen sokat tudunk róluk.” A 2014. november 12. és 13. között rendezett eseményen a megnyitó előadásokat Komoróczy Géza, György Péter, Csonka Laura és Szabó Levente tartotta. A konferencián többek között Egyetemünk rendkívül összetett, széttartó sorsokat magába foglaló 1914 és 1945 közötti történetéről, az emlékezet közösségi és személyes narratíváiról, valamint a művészet múltfeldolgozásáról is szó volt.

2015.11.05.