Biokémikusaink Akadémiai Díja

2017.05.08.
Biokémikusaink Akadémiai Díja
A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként megosztott Akadémiai Díjjal tüntette ki az ELTE TTK Biológiai Intézet Biokémiai Tanszék három oktatóját. A díjakat Lovász László, az MTA elnöke adta át  2017. május 8-án a Magyar Tudományos Akadémia 188. közgyűlésének nyilvános ünnepi ülésén.

A díjat Kovács Mihály, az MTA doktora, az ELTE TTK Biológiai Intézet Biokémiai Tanszékének egyetemi tanára, Málnási-Csizmadia András, az MTA doktora, a Biokémiai Tanszék kutatóprofesszora, valamint Nyitray László, az MTA doktora, a Biokémiai Tanszék egyetemi tanára vehette át.

A három kutatót a motorfehérjék működésének tanulmányozásában, valamint az izomfehérjék mellett a sejtosztódásban, a sejtmozgásban, a sejten belüli anyagforgalom lebonyolításában és a DNS-hibajavításban résztvevő enzimek vizsgálatában elért jelentős, nemzetközi visszhangot is kiváltó felfedezéseiért részesült az elismerésben. Eredményeikkel jelentős mértékben kitágították a hazai motorfehérje-kutatás határait.

Kovács Mihály/ Málnási-Csizmadia András/ Nyitray László (Forrás: mta.hu/Szigeti Tamás)

Forrás: MTA