Bízhatunk-e testérzeteinkben?

2021.01.27.
Bízhatunk-e testérzeteinkben?
Megjelent Köteles Ferenc Body Sensations, the Conscious Aspects of Interoception (Testérzetek – az interocepció tudatos vonatkozásai) című monográfiája. A test és elme bonyolult összefüggéseit vizsgáló könyvben az ELTE PPK kutatója felhívja a figyelmet egyes gyógyszermellékhatások észlelésének veszélyeire és a body-mind pozitív hatására is. Az előszót James W. Pennebaker, a téma elismert szakértője írta.

A Springer Nature gondozásában kiadott munka fókuszában az interocepció, vagyis a testből származó információk (például a szívdobbanások, a gyomormozgások vagy az izmok feszülésének) észlelése áll. A téma kutatásának az ELTE PPK-n komoly hagyománya van, amit Ádám György professzor és Bárdos György professzor neve fémjelez. Köteles Ferenc egyetemi tanár az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetében megalakított Ádám György Pszichofiziológiai Kutatócsoport vezetőjeként folytatja ezt a munkát. A kötet az interocepció evolúciós és élettani-anatómiai hátterének ismertetését követően kritikusan áttekinti az interocepció-kutatásban korábban és manapság használatos mérési módszereket és az ezekkel kapott eredményeket.

Az ELTE PPK egyetemi tanára részletesen foglalkozik a testi történések észlelésének elméleti modelljeivel, köztük az ún. prediktív kódolásos elképzeléssel is. Külön fejezetekben gondolja végig azt, hogy az interocepcióval kapcsolatos friss eredmények hogyan változtatják meg a tünetképzéssel, az érzelmekkel, valamint a placebo és nocebo jelenséggel kapcsolatos tudásunkat.

A monográfia egyik fő következtetése az, hogy

a testi történések észlelése nagyon pontatlan; jelentős mértékben befolyásolja például a pillanatnyi hangulati állapot,

az adott helyzet által sugallt elvárások, korábbi tapasztalatok és sok más tényező is. Mindez különösen az egészségi állapot megítélése szempontjából bír gyakorlati fontossággal: egyes esetekben hajlamosak vagyunk tüneteket észlelni, máskor pedig határozott javulást tapasztalunk annak ellenére, hogy valójában egyik esetben sem történik semmi a testünkben.

Az első esetet jól példázza a gyógyszermellékhatások egy része vagy a környezeti intoleranciák jelensége, a másodikat pedig a placebós kezelést követően beálló észlelt javulás. Bár testi érzeteink nagyon erősek és meggyőzőek, ilyen esetekben – a közhiedelemmel ellentétben – kifejezetten veszélyes és káros lehet kizárólag ezekre támaszkodni. Más esetekben – például jógázás vagy különféle body-mind módszerek gyakorlása közben – a testre irányuló figyelem által felerősített testérzetek javítják a közérzetünket és a hangulatunkat, így kifejezetten jótékony hatással bírhatnak.

Miközben a kötet a fiatal kutatókat segítve összefoglalja a legfrissebb kutatási eredményeket, az egyes fejezetek végén rövid, hazavihető üzeneteket nyújt a laikus olvasóknak is.   

A Body Sensations, the Conscious Aspects of Interoception ide kattintva megvásárolható.

Forrás: ELTE PPK