Biztos jövő már az első egyetemi naptól

2018.10.03.
Biztos jövő már az első egyetemi naptól
A negyedik duális gépészmérnök évfolyam kezdte meg tanulmányait az ország legnagyobb duális képzőhelyén, az ELTE Savaria Egyetemi Központban 2018 szeptemberében. Az elsőévesek képviselői a többiek nevében is jelképesen, ünnepélyes keretek között aláírták a hallgatói munkaszerződéseket a képzés partnercégeivel, az egyetem, a város és a megye vezetésének jelenlétében.

A duális képzés lényege, hogy a hallgatók a képzés elméleti részét a felsőoktatási intézményben, a gyakorlatit pedig céges környezetben sajátítják el, vagyis munkavállalók lesznek már tanulmányaik kezdetétől. A képzés résztvevői tanulmányi eredményüktől függően voltaképp már az iskolapadból elkelnek, ezért is van nagy jelentősége a hallgatói munkaszerződés aláírásának, amelyet hagyományosan ünnepélyes keretek között tartanak meg az ELTE szombathelyi campusán.

Az ünnepségen Harangozó Bertalan kormánymegbízott emlékeztetett rá: öt évvel ezelőtt sorsfordító jelentőségű döntés született a szombathelyi felsőoktatás történetében, amikor zöld utat kapott a hagyományokkal nem rendelkező gépészmérnöki képzés. Hangsúlyozta, a képzés 2015-ben azért indulhatott el, mert a hat alapító cég markánsan megfogalmazta az igényeit, és értő fülekre is talált.

A szombathelyi felsőoktatás korábbi képzései köszönőviszonyban sem voltak a munkaerőpiac igényeivel, mondta Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, de

a gépészmérnöki képzés az utóbbi néhány évben az ELTE SEK egyik sikertörténete lett.  

A diákokhoz szólva kiemelte: ritka szerencsés helyzetben vannak, mert úgy kezdhetnek el egy képzést, hogy biztos háttér van mögöttük.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere hangsúlyozta, a megyeszékhelynek is érdeke, hogy a gépészmérnöki képzés hosszú távon sikeres legyen, hiszen egy település jövőjét alapjaiban határozza meg a felsőoktatása. Ma már helyben piacképes tudáshoz juthatnak azok, akik a műszaki pályát választják – tette hozzá.

Horváth Zoltán professzor, az ELTE Informatikai Kar dékánja szintén örömének adott hangot, amiért a gépészmérnöki képzés teljes ipari támogatással és jól működik, eredményessége bizonyított. Mint elmondta, az Informatikai Kar az idei felvételi eljárás során minden korábbinál több, ezerkétszáz hallgatót vett fel, akik feltehetően tehetségesebbek is, hiszen emelkedtek a bekerüléshez szükséges ponthatárok. Az elsőévesek a szakra háromszázhatvan pontos átlaggal jutottak be, a legjobbak (a képzésben résztvevők kétharmada) duális rendszerben tanul - ez az arány nagyon magas. Horváth Zoltán szerint

ma egy egyetem a társadalmi és a gazdasági környezet szereplőivel együttműködve működhet jól,

és az ELTE évek óta erre törekszik oktatási, kutatási és innovációs tevékenysége során. A szombathelyi gépészmérnöki képzés kiváló példa erre. A dékán emlékeztetett arra is, hogy idén elindult az angol nyelvű gépészmérnöki képzés is a SEK-en, a távolabbi tervekről szólva pedig egyebek mellett elmondta, az egyetem szeretné időben elindítani a mesterképzést is. A képzés elindításának egyik kulcsszereplőjét, Horváth Bélát, az IK Savaria Műszaki Intézet egyetemi tanárát egyébként az ELTE rektora az összegyetemi évnyitón az egyetem legnagyobb kitüntetésében is részesítette.

Andó Mátyás, a Savaria Műszaki Intézet igazgatója a képzés európai színvonalú infrastruktúráját méltatta. Az elsőévesekhez szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy ha lesz is olyan tantárgy, amelyben gyengébbek, legyenek olyanok is, amelyekben nagyon jók, akár jobbak, mint a tanáraik. „Ne vesztegessék el a tehetségüket, ne legyenek középszerűek! Ez a kulcsa annak, hogy később jó állást, jó fizetést kapjanak” – hangsúlyozta.

Az ünnepségen az Informatikai Kar dékánja átadta "A kar kiváló hallgatója" díjat Koszár Zsolt és Rozs Richard gépészmérnök szakos hallgatóknak. Az előző tanévben az Informatikai Kar háromezer hallgatójából tizenöt részesült az elismerésben, közülük ketten Szombathelyen a gépészmérnöki képzésben vesznek részt.

A szombathelyi gépészmérnöki képzést elindító hat partnervállalathoz az elmúlt években továbbiak csatlakoztak. A jelenlegi tizenöt partnercég: AMES Hungária Kft., Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft., BPW-Hungária Kft, Delphi Hungary Kft., EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft., IMS Connector Systems Kft., iQor Global Services Hungary Kft., Schaeffler Savaria Kft., MAM-Hungária Kft, Opel Szentgotthárd Kft., Roto Elzett Certa Kft., SCHOTT Hungary Kft., Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft., Uniriv Kft., Ziehl-Abegg Motor- és Ventillátorgyártó Kft.

Forrás