Bölcsészettudományi Kar (BTK)

2021.09.27.
Bölcsészettudományi Kar (BTK)

2021. OKTÓBER 8.

10:00–10.25 

Szkíták a kapuk előtt. Nyomozás egy elfeledett kora vaskori hadjárat régészeti emlékei után a Kárpát-medence tájain

Az ELTE Régészettudományi Intézet speciálisan képzett kutatócsapatának az elmúlt években végzett terepi kutatásai világítottak rá arra, hogy a Kr.e. 8. század idején krízisek sorozata rendítette meg a Kárpát-medencében élő közösségeket. Megostromolt erődítések, tömegsírok, elrejtett kincsek és az ekkortájt gyökeresen átalakuló anyagi kultúra bizonyítja, hogy a korszakban a kelet felől érkező támadások mellett egy összetett válsággal – pl. környezeti katasztrófákkal, járványokkal – is szembe kellett nézni a régióban élő népeknek.  Az előadás bemutatja a támadás és a vele társuló katasztrófák régészeti bizonyítékait, szó esik a támadók kilétéről és arról, miként tudták kezelni a helyi közösségek a rájuk zúduló csapásokat. 

Előadó: Szabó Gábor habilitált egyetemi docens, az Őskori és Elő-Ázsiai Régészeti Tanszék vezetője
Helyszín: A épület 047-es terem 

10:30–10.55

 A festészet vége? Gondolatok Gerhard Richter művészetéről

Gerhard Richtert a legjelentősebb élő képzőművészek között tartják számon. Életművében következetesen reflektál a festészet válságára és folytathatóságának dilemmáira. Megkérdőjelezi a személyes stílust, művészetében megfér egymás mellett a geometrikus és expresszív absztrakció, a fotófestészet és a digitális képalkotás. Az utóbbi években élete és életműve a Mű szerző nélkül című film kapcsán került az érdeklődés középpontjába. Jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában látható önálló kiállítása. Az előadás ehhez a kiállításhoz, illetve az ennek apropóján tartott, Richter életművét tematizáló egyetemi szemináriumához kapcsolódik.

Előadó: Fehér Dávid, a Művészettörténeti Intézet egyetemi adjunktusa
Helyszín: A épület 047-es terem 

11:00–11:25

Egy posztmodern hangjáték rétegződése: a Szekvenciák projekt

Az első hang/rádiójáték születése óta (1924) eltelt közel száz év. Ám mi történik akkor, ha ma készítünk egy olyan hangjátékot, amelynek jelentéstartománya már önmagában sokrétű, de a befogadást követően még gazdagabb. A Szekvenciák posztmodern katarziskohó-kísérlet Jamriskó Tamás és az ELTE hallgatóinak közös munkája.

Előadó: Jamriskó Tamás, a Média és Kommunikáció Tanszék óraadója, az Első Pesti Egyetemi Rádió (EPER) főszerkesztője
Helyszín: A épület 047-es terem 

11:30-11:55

Bölcsész szakok testközelből

Az ELTE BTK jelenlegi hallgatói mesélnek arról, mit is tanulnak, milyen a saját szakjuk testközelből. Egyetemi élet, váltás a gimnázium és az ELTE között, történetek és tanácsok – őszintén.
Helyszín: A épület 047-es terem 

13:00–14:00

Különleges nyelvek: befektetés a jövőbe

Tudtad, hogy a BTK-n közel 70 nyelvvel és kultúrával ismerkedhetsz meg? Ráadásul a mindenki által jól ismert nyelvek mellett akár szanszkritot, finnt, japánt, hébert, szerbet vagy arabot is tanulhatsz, alapszakon és minoron egyaránt. Kerekasztalunkon olyan oktatókat látunk vendégül, akik számtalan példával tudják alátámasztani, hogy a különleges nyelvek és kultúrák ismerete nem csak remek hobbi, hanem a jövőmegalapozója is.

Vendégek:

  • Urbán Bálint egyetemi adjunktus, Portugál Nyelvi és Irodalmi Tanszék
  • Urkom Aleksander egyetemi adjunktus, Szláv Filológiai Tanszék
  • Réthelyi Orsolya habilitált egyetemi docens, Néderlandisztikai Tanszék
  • Takó Ferenc megbízott előadó, Japán Tanszék
  • Zsom Dorottya egyetemi adjunktus, Sémi Filológiai és Arab Tanszék

Moderál: Jancsó Dorottya, a BTK doktorandusza
Helyszín: A épület 047-es terem