Bolyai iskolák találkoztak

2017.04.14.
Bolyai iskolák találkoztak
2017. április 6–8. között Találkozás(ok) címmel összművészeti konferenciát és bemutatót rendezett a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium a neves matematikus nevét viselő Kárpát-medencei középiskolák részvételével. A konferencia apropóját a komplex művészeti élményre és nevelésre koncentráló művészetek tantárgy bevezetése adta, emellett a program a XVI. Bolyai Iskolák Találkozója és a Gyakorló Iskolák Összművészeti Találkozója is volt. 

A rendezvényen Bolyai nevet viselő Kárpát-medencei középiskolák – Aknaszlatináról (Kárpátalja), Budapestről, Kecskemétről, Marosvásárhelyről (Erdély), Mosonmagyaróvárról, Ócsáról, Salgótarjánból, Szombathelyről, Zentátról (Délvidék) –, valamint a magyarországi gyakorlóiskolák (Budapest, Szeged, Pécs, Debrecen, Nyíregyháza, Szekszárd, Eger, Kecskemét) vettek részt. Utóbbiak „mintaiskolák” is, hiszen küldetésük az emberközpontú pedagógiai szemlélet alakítása is. A konferencia előadásainak és programjainak elsődleges célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a tudományközpontú iskolai hagyományok meghaladásának szükségességére.

A háromnapos rendezvény többek között a művészet szerepével foglalkozott a nevelésben, ezen belül azokat a tartalmi és módszertani megoldásokat járta körül, amelyek alkalmazhatók a négy-, hat- és nyolcosztályos gimnáziumokban bevezetett művészetek tantárgy oktatási gyakorlatában, különös tekintettel az integrált megoldásokra. A tanácskozás plenáris előadását Vekerdy Tamás pszichológus tartotta Művészetközelben nevelődni címmel.

A konferencián megvitatták azt is, milyen feladatokat vállalhatnak a múzeumok és a zeneiskolák a tantárgy élményközpontú integrációs megvalósításában, a szekció előadói a Savaria Múzeum és a zeneiskola munkatársai voltak. Előadásukban arról beszéltek, milyen segítséget adhatnak ezek és más hasonló intézmények az ország gimnáziumainak és a határon túli magyar középiskoláknak az új tantárgy bevezetéséhez. A fórumon bemutattak néhány, a négyosztályos gimnáziumokban már kipróbált jó gyakorlatot. A tanácskozás egy külön szekciójában a gyakorlóiskolai igazgatók stratégiai ügyekben is tanácskoztak, a meghívott előadók között volt Sipos Imre miniszteri biztos és Rozgonyi Miklós, az ELTE gazdasági igazgatóhelyettese.

A konfernecia kísérőprogramjaként közös képzőművészeti tárlaton találkoztak egymással a résztvevő iskolák. A TALÁLKOZÁS(OK) című kiállításhoz minden iskola 4-6 alkotást küldött be, melyek a szombathelyi Bolyai iskola közösségi tereiben tekinthetők meg.

A diákok Szombathely emblematikus helyeit élményséta és vetélkedő segítségével ismerhették meg, ezen túl ismerkedési játékokon és táncházban is részt vettek. A rendezvény egyik fénypontja a bolyais iskolák gálaműsora volt, ahol fellépett az EKE gyakorlóiskolájának vegyeskara is. A programot kőszegi kirándulás zárta.