Bolygóvonat

Bolygóvonat
06/25

2022. június 25. 03:00 - 04:00

ELTE Gothard Obszervatórium (9700 Szombathely, Szent Imre herceg u. 112.)

06/25

2022. június 25. 03:00 - 04:00

ELTE Gothard Obszervatórium (9700 Szombathely, Szent Imre herceg u. 112.)


Évezredenként egyszer az összes bolygó együtt áll a júniusi égen: távcsöves megfigyelés az ELTE szombathelyi obszervatóriumában.

Ez év júniusa a hajnali égen elképesztően ritka együttállást tartogat: június 17–28. között a Naprendszer összes bolygója egyszerre fog tündökölni, egymás után sorakozva. Erre legutóbb 947 júniusában volt példa, és 2492 áprilisáig nem is lehet hozzá szerencsénk. Az együttállás további különlegessége, hogy az 5 bolygó pontosan olyan sorrendben lesz látható a Naptól kiindulva az égen, ahogyan azt az iskolában megtanultuk: Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és Szaturnusz. Ráadásként a folyamatosan fogyó Hold végig is halad a bolygók mellett a napok múlásával, így minden egyes hajnalban más-más arcát mutatja a bolygósor. Különleges vendégként a Pluto és a legnagyobb és legfényesebb aszteroidaöv-beli kisbolygó, a Vesta is beáll a sorba. 

Az Obszervatórium június 25-én hajnalban várja az érdeklődőket a bolygóvonat megfigyelésére. Felhívják azonban a figyelmet, hogy a jelenség szabad szemmel látható a legjobban, mivel a bolygók egy száz foknál is hosszabb ívet foglalnak el az égbolton, amikor mindegyikük egyszerre látszik a horizont felett. Távcsővel a bolygók csak egyenként nézhetők meg, de erre később is lesz lehetőség, hiszen a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz lassan átvándorolnak az esti égboltra, így az ősz elejére megfigyelésre sokkal kedvezőbb pozícióba kerülnek, mégpedig "látogatóbarát" időpontban. Amennyiben egyszerre szeretnénk látni az összes bolygót, akkor a megfigyelésre olyan helyet kell választanunk, ahol a keleti, délkeleti horizont egyenes, és nem zavarja semmi (épületek, fák) a kilátást. A Csillagvizsgáló keleti horizontja nem ilyen, a Merkúr onnan egészen biztosan nem lesz látható, de valószínűleg a Vénusz sem.

Az eseményen való részvétel ingyenes, előzetes bejelentkezés nem szükséges.