Bonis Bona-díjat kapott Radnai Gyula

2020.08.25.
Bonis Bona-díjat kapott Radnai Gyula
Az ELTE Anyagfizikai Tanszék docensét a Nemzeti Tehetségprogram tüntette ki a fiatal tehetségek több évtizedes támogatásáért.

A Nemzeti Tehetség Program egyik célkitűzése, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli tehetséggondozó pedagógusokat és szakembereket, akik általános iskolákban, középiskolákban, szakiskolákban végzett munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a nemzet tehetségeinek kibontakoztatása érdekében. E cél elérése érdekében az 2015 óta az EMMI Új Nemzedék Központja hirdeti meg a jelöléses pályázatot.

„Magyarország legfontosabb erőforrása az ember, ezért a tehetségek gyarapítása közös feladat" – mondta Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát önkormányzat-díj idei átadóján. A Nemzeti Tehetség Programban évente több mint hárommilliárd forintból 350 ezer tehetséges fiatalt támogatnak, és díjakkkal elismerik azok munkáját is, akik a fiatal tehetségeket felkarolják, a tehetség ügye mellé állnak.

Idén Bonis Bona-életműdíjat kapott mások mellett Radnai Gyula fizikus, az ELTE TTK Anyagfizikai Tanszék docense.

Radnai Gyula 1962-ben végzett az ELTE matematika-fizika szakán. 1990-ben nyerte el az ELTE doktora és az MTA fizikai tudomány kandidátusa címet. 1962 és 1970 között az ELTE TTK Kísérleti Fizika Tanszékén, 1970 és 2006 között pedig az Általános Fizika Tanszékén tanított. 2006-tól az ELTE Anyagfizikai Tanszék oktatója volt. 1989 óta a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok fizika szerkesztőbizottságának elnöke, munkásságának legismertebb részei a középiskolai fizikatanításban használt könyvei (Dér–Radnai–Soós) és magyar fizikatörténeti írásai.