Bővülő műszerpark az ELTE laboratóriumában

2020.05.05.
Bővülő műszerpark az ELTE laboratóriumában
A Richter Gedeon Nyrt. több millió forint értékű, speciális laboratóriumi műszereket ajándékozott az ELTE Természettudományi Karának. A molekulák kölcsönhatását vizsgáló berendezések a koronavírus gyógyszerhatóanyag fejlesztését és a hallgatók gyakorlati képzését segítik. 

ELTE TTK Molekuláris Kölcsönhatási Laboratóriumában már 2011 óta használják a felületi plazmon rezonancián (SPR) alapuló, ProteOn™ XPR36 típusú készüléket, amellyel a molekulák kölcsönhatásának erősségét, a kölcsönhatás kialakulásának és megszűnésének sebességét lehet nagy pontossággal meghatározni. A berendezést a gyógyszerfejlesztés számos pontján használják sikeresen, és az ELTE TTK kutatásaihoz és oktatásaihoz is kiválóan alkalmazható. 

Az új koronavírus világjárvánnyal szembeni küzdelemhez mind az ELTE TTK Immunológiai Tanszék, mind a ELTE TTK Biokémiai Tanszék munkatársai igyekeznek érdemben hozzájárulni azzal, hogy koronavírus gyógyszerhatóanyag fejlesztésben vesznek részt. Az ezekkel kapcsolatban megjelenő komoly volumenű, új mérési igényt hivatott kielégíteni a Richter által adományozott két újabb ProteOn™ XPR36 típusú készülék. A műszerek révén az ELTE kutatói gyorsabban és hatékonyabban tudnak olyan hatóanyagot előállítani, amelyet sikeresen alkalmazhatnak a koronavírus ellen.

A gyógyszergyár szoros együttműködést alakított ki az ELTE Természettudományi Karával, amelynek részeként gyakorlati helyet, valamint szak- és PhD-dolgozatírási lehetőséget biztosít a releváns szakokon tanulmányokat folytató hallgatók számára.

Forrás: ELTE TTK