Budapest neontérképe

2017.06.12.
Budapest neontérképe
Az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézetének kutatói és hallgatói Fodor János adjunktus vezetésével online projektet hoztak létre Budapest még létező és már eltűnt neonreklámjairól. A Neon Budapest 2017 oldalt május végén mutatták be a Trefort-kertben megrendezett szakmai programon.

Budapest már a II. világháború előtt is neonfényben úszott esténként, köszönhetően a főként nyugaton gyártatott látványos reklámoknak. A háború után, az ötvenes-hatvanas években a Fővárosi Neonberendezéseket Gyártó Vállalattól tudtak a boltok, állami cégek neonreklámokat rendelni, és ennek köszönhetően több ezer magyar gyártású, szép tipográfiájú fényfelirat, művészi igénnyel megformált világító kép jelent meg Budapesten és ragyogta be az éjszakát.

A rendszerváltás egyik városképi jelentőségű hozadéka volt, hogy az államszocializmus és tervgazdálkodás végével gyakorlatilag megszűnt a közterületi reklámokra, boltfeliratokra vonatkozó, valamelyest egységes szabályozás is, és ezzel az addig hatalmas neonreklám-állomány gyors hanyatlásnak indult. Az elmúlt csaknem harminc évben olyan legendás, sokak által kedvelt neonreklámok tűntek el nyomtalanul a házak tetejéről, homlokzatáról, mint a Deák téri gázlángos robot (Főz-Süt-Fűt), az Oktogon TOTÓ-LOTTÓ Telitalálata, vagy a Kossuth utcai csodás Orion.

A kutatócsoport által létrehozott oldal adatbázisában kereshetők a neonreklámok, ezenfelül egy pontos térképet is találnak itt az érdeklődők, amely a fővárosban az egykor működő és a még megtalálható, ma is világító neonfeliratok pontos helyszínét mutatja meg. Emellett a neonművészet történetéről, a neon elemek országos és világszintű helyzetéről, de a mai, közösségi médiában betöltött szerepükről is olvashatnak az oldalra látogatók.