Bunford Nóra nyerte el a L'Oréal és az UNESCO ösztöndíját

2019.09.28.
Bunford Nóra nyerte el a L'Oréal és az UNESCO ösztöndíját
Az Etológia Tanszék tudományos munkatársának kutatásai a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar kezelésében hozhatnak változásokat. Az elismerést az MTA Székházában szeptember 23-án adták át.

A L’Oréal 1998-ban az UNESCO támogatásával indította el „A nőkért és a tudományért” elnevezésű ösztöndíj-programját azzal a céllal, hogy bátorítsa és elismerje azokat a nőket a világ minden tájáról, akik felfedezéseikkel hozzájárultak a tudományos élet fejlődéséhez. Hogy karrierjük különböző szintjein lehessen őket díjazni, három programot hoztak létre, ezek egyike a L’Oréal–UNESCO országos ösztöndíj, melyet a L’Oréal leányvállalatok hirdetnek meg minden évben az adott ország UNESCO bizottsága támogatásával fiatal kutatók számára tudományos karrierjük folytatásához saját hazájukban. Az ösztöndíjprogram segítségével ezek a tehetséges fiatalok nem csak saját tudományos karrierjükhöz kapnak segítséget, hanem a tudomány, illetve a kutatói pálya nagyköveteivé is válhatnak. Magyarországon a programot 2003-ban indították el, azóta összesen több mint 40 millió forinttal támogattak egyetemen vagy a Magyar Tudományos Akadémia intézeteiben dolgozó kutatónőket. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

Bunford Nóra, a Lendület Fejlődéstani és Transzlációs Idegtudomány Kutatócsoport vezetője a figyelemhiányos hiperaktivitás zavart (ADHD-t) olyan innovatív oldalról vizsgálja, amelyre napjainkban egyetlen gyógyszeres vagy pszichológiai kezelés sem ad megoldást. A kutatónő az ADHD-val diagnosztizált fiatalokkal végzett vizsgálatai során többek között azt tapasztalta, hogy sok esetben problémájuk van különböző mindennapi funkciókkal, legyen szó az iskoláról vagy a társas kapcsolatok kialakításáról és fenntartásáról. Ezek

a társas károsodások sok esetben vezethetnek kirekesztettséghez,

túlzott alkoholfogyasztáshoz vagy akár szerhasználathoz, kockázatos szexuális magatartáshoz is. A kutatások során kiderült, az érintettek nehezebben szabályozzák az érzelmeiket, legyen szó pozitív vagy negatív élményekről, hatásokról. 

Az ösztöndíj másik nyertese Fülöp Lívia, a Szegedi Tudományegyetemen működő Neurodegeneratív Betegségek Kutatócsoport vezetője. Munkájának célja a központi idegrendszeri betegségek (mint például az Alzheimer-kór) gyógyítására alkalmazható terápiák fejlesztése.

Forrás: Medical Online