Célzott tumorterápia

Mező Gábor, a TTK Szerves Kémiai Tanszék és az MTA–ELTE Peptidkémiai Kutatócsoportjának tudományos tanácsadója elsőként nyert el az ELTE-n Horizon 2020 EU-s pályázatot egy nemzetközi konzorcium tagjaként. A Marie Skłodowska-Curie Actions Innovative Training Networks (ITN) keretében elnyert 4 év időtartamú pályázat 2015 januárjában indul.

A MAGICBULLET fantázianéven benyújtott pályázat célja olyan peptid – hatóanyag konjugátumok előállítása, amelyek alkalmasak lehetnek célzott tumorterápiára. A célzott/irányított tumorterápia lényege, hogy a hatóanyagot (tumorellenes szert) olyan irányító molekulához kapcsolják, amely nagy szelektivitással képes a tumorsejteket felismerni, így a hozzájuk kapcsolt hatóanyag az egészséges sejtek és szövetek károsítása nélkül, csak a tumorsejteken fejtheti ki hatását.

A nemzetközi konzorciumban egyetemek (az ELTE mellett a Bielefeldi és a Kölni Egyetemek Németországból, a Milánói Egyetem és a Varesei egyetem Olaszországból, továbbá a Helsinki Egyetem Finnországból) és intézetek (az Országos Onkológiai Intézet és a Kineto Lab Magyarországról, a Heidelberg Pharma GmbH, a Bayer Pharma AG és Optical Imaging Centre Erlangen Németországból, valamint az Exiris és a Nerviano Medical Science Olaszországból) vesznek részt. A tagok a tématerület jelentős művelői, reményeik szerint a kutatócsoportoknak ez a nemzetközi együttműködése nem csak a tudás, hanem az előállított vegyületek szinergiáját is magával hozza, magas szintű tudományos eredményeket eredményezve.

A közel 3 750 000 eurós támogatás (az ELTE-re eső rész 413 267 euró) többek között 15 új, az EU-ból érkező PhD ösztöndíjas kutatásainak, lakhatásának és utazásának finanszírozására is keretet nyújt, akik közül kettő jöhet az ELTE-re, egy pedig az Országos Onkológiai Intézetbe. Ezek az ösztöndíjasok a 3 éves munkájuk alatt 6 hónapot tölthetnek valamelyik partnerintézetben is, illetve a partnerintézetekbe felvett ösztöndíjasokból is jöhetnek Magyarországra az adott időszakban.  A Mező Gábor professzor által irányított munkacsoport a 2. kutatási egységért (Conjugates targeting cell surface receptors) felelős. Az eredményeket a folyamatos konzultáció mellett, a PhD hallgatók bevonásával félévente megtartott workshopokon (ezek közül egy lesz az ELTE-n), továbbá egy félidős és egy záró konferencián tekintik át a résztvevők.

2015.01.12.