Covid-19 az evolúció tükrében

Covid-19 az evolúció tükrében
04/28

2021. április 28. 16:00 - 16:40

online

04/28

2021. április 28. 16:00 - 16:40

online


Müller Viktor biológus, az ELTE TTK dékánhelyettese tartja az újonnan induló ELTE Alumni Academy sorozatának első tudománynépszerűsítő előadását, angol nyelven.

Az evolúció meghatározó tényező az életünkben, de tevékenysége sokszor rejtve marad az emberek előtt. Nem ez a helyzet ugyanakkor a koronavírus nyaktörő sebességű adaptációjával, amelynek mindannyian tanúi vagyunk, és amely minket mint gazdaszervezetet érint. Az előadás bemutatja az evolúció általános elveit, amelyek alakítják a fertőző betegségeket is, középpontban a virulenciával – vagyis az okozott kárral. (A virulencia az élősködő életmódot folytató, parazitikus lények, például vírusok, baktériumok képessége a megfertőzött gazdaegyed túlélési és szaporodási sikerének csökkentésére.) Ezután szó esik majd a tudomány eddigi következtetéseiről és a várható jövőről is.

Müller Viktor egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai Intézet oktatója. Biológus és angol nyelvi szakfordító diplomáját 1998-ban szerezte az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd 2001-ben A HIV-fertőzés matematikai modellezése című értekezésének megvédésével a biológiatudományok doktorává avatták. PhD-fokozatát 2002-ben szerezte az ELTE-n. Fő kutatási területe a vírusfertőzések számítógépes elemzése. Legfontosabb eredményeit a HIV-fertőzés szervezeten belüli folyamatainak és járványos terjedésének matematikai és számítógépes modellezésében, a vírus klinikai és genetikai adatainak elemzésében, valamint fertőző és nem fertőző betegségek evolúciós hátterének kutatásában érte el. 2014-ben az MTA Bolyai-plakettel tüntette ki.

Regisztráció

Facebook-esemény