Családban marad

2019.10.28.
Családban marad
Az ELTE Társadalomtudományi Kar pályázatot hirdet középiskolás diákok, alapszakos hallgatók és osztatlan képzésben résztvevő, legfeljebb harmadéves hallgatók számára a család és a népesedés társadalomtudományi megközelítéséhez kapcsolódóan. Beadási határidő: 2020. január 10.

A verseny részben az EFOP 3.6.3. "Tehetségből fiatal kutató – A kutatói életpályát támogató tevékenységek a felsőoktatásban” pályázat keretében valósul meg. A következő témákban várják a jelentkezőket:

„Papa, mama, gyerekek?” – Kapcsolati, családi formák (változása)

Lesz-e a lájkolásból házasság? Ugyanolyan párkapcsolatra, családra vágynak ma a fiatalok, mint a szüleik, nagyszüleik? Megélhetjük-e szabadon a vágyainkat, elképzeléseinket? Mit tekintünk családnak? Kik a családtagjaink?

„Este van, este van, ki-ki nyugalomban” – Családok a társadalomban

Akárhogyan is változik a világ, az emberek többsége családban születik és nő fel. A családok helyzete, életmódja, a kapcsolatok minősége meghatározza a gyermekek jövőjét. Mi befolyásolja az emberek családalapítással kapcsolatos döntéseit? Mi a család szerepe a társadalomban? Milyen nehézségekkel néznek szembe a családok, és kinek kellene megoldania azokat? Hogyan változott a család a történelem folyamán? Hogy élnek a családok a különböző kultúrákban?

„Nem csak a húsz éveseké a világ” – Idősödés

A világ gazdaságilag fejlett országaiban egyre növekszik az idős és nagyon idős emberek aránya. Ez a tendencia számos kihívást jelent a társadalmakban, akár a gondozásra szorulók számát, akár a nyugdíjrendszerek fenntarthatóságát nézzük. Maradhatunk-e örökké fiatalok? Lesz-e még nyugdíjunk? Kinek kell segítenie az idős embereknek?

„Csinálj sok-sok gyermeket?” – Népesedés

Bizonyos országokban – például hazánkban is – a kormányzat ösztönözni igyekszik a gyermekvállalást, míg máshol a túlnépesedéstől tartva inkább csökkenteni kívánják a születések számát. Szükséges-e szabályozni a népesedést? Elvárható, hogy a (leendő) szülők figyelembe vegyenek a szűken őket érintő kérdéseken kívül társadalmi-gazdasági szempontokat is?

A pályázatra középiskolások illetve bármely felsőoktatási intézmény alapszakos (vagy osztatlan képzésben résztvevő, legfeljebb harmadéves hallgatók) hallgatói egyének vagy 2 fős csapatok jelentkezhetnek.

Ajánlott megvalósítási formák (bármelyik választható, de egyik sem kötelező): esszé, videoklip, fotó, kollázs, fotóregény, képregény, társasjáték, dalszöveg, Facebook-profil, térkép, illetve bármi más.

A pályázatokat az alábbi email címre várják

  • a kategória (középiskolás / alapszakos) megjelölésével,
  • a csoporttagok nevének, email címének és intézményének (középiskola, évfolyam / felsőoktatási intézmény, kar, szak) megjelölésével.

Benyújtási határidő: 2020. január 10.

Bírálati szempontok: gondolati tartalom (50%), kreativitás (30%), kivitelezés technikai színvonala (20%)

Nyeremények:

  • tablet
  • ELTE Füvészkert éves belépő
  • Belépőjegy az ELTE Eötvös Művészeti Együttes koncertjére

A pályaműveket az ELTE TáTK Nyílt Napján, 2020. január 24-én állítják ki. A nyertesek díjának átadása is a Nyílt Napon történik.