Családbarát az ELTE

2018.10.08.
Családbarát az ELTE
Egyetemünk első alkalommal nevezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt "Családbarát munkahely" pályázatra, és nyert hárommillió forintos támogatást, melyet újabb családbarát rendezvények szervezésére használ majd fel. 

A nyolcadik alkalommal meghirdetett "Családbarát munkahely" pályázat díjátadó ünnepségének 2018. október 8-án az Óbudai Egyetem adott otthont. A rendezvényen 42 kis-, közép- és nagyvállalatot, valamint költségvetési szervezetet díjaztak, Családbarát munkahely címet pedig idén hatan kaptak. A pályázat célja olyan munkahelyi családbarát programok támogatása, melyek elősegítik a családi, magánéleti és munkahelyi kötelezettségek összehangolását.

Az ünnepségen Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte: aki Magyarországon dolgozni szeretne, az el tud helyezkedni. Az álláshirdetők között kifejezetten családbarát munkahelyeket is lehet találni, ez a cím már versenyképességet jelent. Itt sem kevesebb a munka, nem rövidebbek a munkanapok vagy hosszabbak a hétvégék,

jól kell dolgozni, de tekintettel vannak a munkavállalók családi hátterére is,

a munkahelyi vezetők tudják, elfogadják, hogy otthoni kötelezettségek is léteznek. Hatékonyabban végzik az emberek a munkájukat, ha a családi életükhöz támogatást kapnak – összegezte Novák Katalin.

A rendezvényen az Eötvös Loránd Tudományegyetem nevében Geréb Tünde, a Szolgáltatási Igazgatóság Karrier Központjának vezetője vette át az oklevelet.

Az ELTE-n jelenleg 4400-an dolgoznak. A munkavállalók több mint 56 százaléka nő, legtöbben a 30–45 év közötti korosztály tagjai. A munkavállalók csaknem 3000 gyereket nevelnek. Az ELTE úgy próbálja könnyebbé tenni a családok életét, hogy lehetővé teszi a rugalmas munkaidőt, a részmunkaidőt, rendkívüli élethelyzetekre speciális rövid távú szabadságot nyújt, a gyerekek után pótszabadságot biztosít, a szülés után pedig apasági szabadsággal támogatja a családokat. Az iskolai szünetek idején tábort szerveznek a dolgozók gyerekeinek, az idősebb munkavállalók pedig az ELTE Nyugdíjas Klubjában kapcsolódhatnak be a közösségi programokba. Az egyetem emellett vállalati üdüléssel, rendszeres egészségügyi szűrésekkel, mentális, életviteli támogatással, sportolási lehetőségekkel, vállalati ünnepségekkel igyekszik könnyebbé és tartalmasabbá tenni mindennapokat.

Az ELTE a minisztériumi forrást többek között a dolgozóik gyerekeinek nyári táboroztatására, összegyetemi Mikulás rendezvényre és egyéb, családbarát programokra kívánja felhasználni.

A "Családbarát munkahely" díjakat először 2011-ben osztották ki, akkor 18 nyertes pályázó részesült összesen 20 millió forint támogatásban. 2018-ban a Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság együttműködve az Emberi Erőforrás Támogatáskezelővel 75 millió forintos keretösszeggel hirdette meg a pályázatot, amelyen legfeljebb ötmillió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. A pályázatra négy kategóriában nevezhettek a kis- közepes - és nagyvállalatok, illetve a költségvetési szervezetek.

Forrás: csalad.hu