Csapatban is dobogóra állhat Szilágyi Áron

2021.07.28.
Csapatban is dobogóra állhat Szilágyi Áron
Bronzérmet szereztek a tokiói olimpián a magyar kardozók: a csapatot egyéniben már aranyérmet nyert korábbi hallgatónk erősítette. 

A tokiói olimpia ötödik napján léptek pástra a férfi kardcsapatok. A negyeddöntő során a Decsi Tamás, Gémesi CsanádSzatmári András, Szilágyi Áron összetételű együttesnek a négy közé jutásért az Egyesült Államok ellen kellett vívnia, a csapat magabiztosan, 45-36-ra nyert az Egyesült Államok ellen, és ezzel négy közé jutott.  A döntőbe jutásért Szilágyi Áronék az olaszok ellen vívtak, és drámai küzdelemben 45:43-ra alulmaradtak, ezzel a bronzéremért vívhattak. A bronzmérkőzést a német kardozókkal játszották, és 45-40-re nyertek. Ezzel 25 év után újra érmes lett a magyar férfi kardcsapat, Szilágyi Áron pedig az egyéniben szerzett aranyérem után egy bronzzal is gazdagodott.

Az ELTE korábbi hallgatói közül Fuchs Jenő és Gerde Oszkár kardvívók 1908-ban Londonban és 1912-ben Stockholmban szereztek aranyérmet csapatban, utóbbi versenyen Mészáros Ervin is a bajnok csapat tagja volt. 1936-ban Berlinben győzött a férfi kardcsapat, ekkor Rajczy Imre képviselte egyetemünk jogelődjét. Hámori Jenő 1956-ban volt a melbourne-i olimpiai bajnok csapat tagja, a szintén ELTE-s Nébald György pedig 1980-ban Moszkvában lett 3. helyezett a kardcsapat tagjaként, 1988-ban pedig a szöuli olimpiát nyerte meg társaival.

Fotó:  Mohd Rasfan / AFP