Csodaszarvas az égen

2018.08.24.
Csodaszarvas az égen
Az augusztus 20-i budapesti tűzijáték során először láthatta a nagyközönség drónok összehangolt repülésének eredményeként a kirajzolódó a csodaszarvast, a szent koronát és a keresztet. Az ünnepi látványosságot a a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság megbízása alapján a CollMot Robotics, vagyis az Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológiai Fizika Tanszékén alapított startup cég 38 drónja rajzolta az égboltra.

Vásárhelyi Gábortól, az ELTE Biológiai Fizika Tanszékén működő robotikai labor vezetőjétől megtudtuk, hogy a magyarsághoz kötődő, magasban megjelenő szimbólumok különlegességét nemcsak az adta, hogy a mintát kirajzoló drónok világítottak, hanem az is, hogy ezek az eszközök egymással kommunikáltak. A világon egyedülálló, háromdimenziós, mozgó csodaszarvas a tűzijáték igazi szenzációja volt.

Az ünnepi programban 38 drón működött közre. Az időjárási viszonyok kedvezőek voltak az optimális látvány eléréséhez: az eszközök 40–150 méter magasra repültek fel. A szakemberek a budai Angelo Rotta rakpartról indították a drónokat, melyek oda is tértek vissza. Mozgásukat Vásárhelyi Gábor és kollégái egy számítógépes animációs program saját fejlesztésű eszköztárával tervezték meg, az animált csodaszarvas a Képzőművészeti Egyetem szobrásza, Előd Ágnes munkáját dicséri. Az útvonalat a drónok önállóan, közvetlen pilóta irányítás nélkül repülték végig.

Az ELTE kutatói 2018 júliusában a Science Robotics című lapban jelentették meg fontos tudományos közleményüket a beszélgető drónok és az összehangolt repülés témakörében. A publikáció újdonsága az volt, hogy sikerült olyan drónokat kifejleszteniük, amelyek nagyméretű rajokba csapódva végre megszabadulhatnak földi irányítójuktól. A drónok egymással beszélgetve repülnek közös céljuk felé, csoportosan kerülve el az akadályokat, akárcsak a madarak. Az augusztus 20-i rendezvényen valamennyien szemtanúi lehettünk a fejlesztésnek. 

Az érdeklődők legközelebb 2018. szeptember 28-án este, a Kutatók Éjszakáján láthatják a csapat mini drónos bemutatóját az ELTE Lágymányosi campusán.

 

Fotók: Bézsenyi Zsolt; szeretlekmagyarorszag.hu/Czakó Balázs