Csodaszarvas az égen

2018.08.24.
Csodaszarvas az égen
Augusztus 20-án láthatta először a nagyközönség az ELTE kutatóinak legfrissebb fejlesztését: a budapesti tüzijáték új látványelemeit a Biológia Fizika Tanszéken alapított CollMot Robotics 38 drónja rajzolta az égre. 

A magyarsághoz kötődő, magasban megjelenő szimbólumok különlegességét nemcsak az adta, hogy a mintát kirajzoló drónok világítottak, hanem az is, hogy ezek az eszközök egymással kommunikáltak – tudtuk meg Vásárhelyi Gábortól, az ELTE Biológiai Fizika Tanszéken működő robotikai labor vezetőjétől.  A világon egyedülálló, háromdimenziós, mozgó csodaszarvas a tűzijáték igazi szenzációja volt.

Az ünnepi programban 38 drón működött közre. Az időjárási viszonyok kedvezőek voltak az optimális látvány eléréséhez: az eszközök 40–150 méter magasra repültek fel. A szakemberek a budai Angelo Rotta rakpartról indították a drónokat, melyek oda is tértek vissza. Mozgásukat Vásárhelyi Gábor és kollégái számítógépes animációs program saját fejlesztésű eszköztárával tervezték meg, az animált csodaszarvast a Képzőművészeti Egyetem szobrásza, Előd Ágnes tervezte. Az útvonalat a drónok önállóan, közvetlen pilóta irányítás nélkül repülték végig.

Az ELTE kutatói 2018 júliusában a Science Robotics című lapban ismertették forradalmi eredményüket. Sikerült ugyanis olyan drónokat kifejleszteniük, amelyek nagyméretű rajokba csapódva végre megszabadulhatnak földi irányítójuktól. A drónok egymással beszélgetve repülnek közös céljuk felé, csoportosan kerülve el az akadályokat, akárcsak a madarak. Az augusztus 20-i rendezvényen valamennyien szemtanúi lehettünk a fejlesztésnek. 

Az érdeklődők legközelebb 2018. szeptember 28-án este, a Kutatók Éjszakáján láthatják a csapat mini drónos bemutatóját az ELTE Lágymányosi campusán.

Fotók: Bézsenyi Zsolt; szeretlekmagyarorszag.hu/Czakó Balázs