Csongor Anna kapta az Alice Salomon-díjat

2024.01.30.
Csongor Anna kapta az Alice Salomon-díjat
Az ELTE TÁTK nyugalmazott mesteroktatója vehette át a berlini Alice Salomon Egyetem rangos elismerését, amelyet a szociális munka fejlesztésért ítélnek oda.

Csongor Anna a magyarországi szociális munka kiemelkedő képviselője, aki életművét a magyarországi romák esélyegyenlőségének, valamint a szegénység és az oktatás közötti kölcsönhatás elemzésének szentelte. Pályafutása során elméletet és gyakorlatot összehangolva sokat tett a szolidaritás, illetve a közösségi alapú gondolkodás és segítségnyújtás elterjesztéséért.

Egyetemi tanulmányai befejeztével tíz éven keresztül cigány családokkal foglalkozó családgondozó volt Budapest egyik külső kerületében, majd további tíz évig cigány gyerekek oktatási helyzetét kutató szociológusként működött. 1993 óta dolgozik az Autonómia Alapítványnál, kulcsfigurája volt az alapítvány "Szegénység és cigányság" programjának. Ugyancsak 1993-ban kezdett el tanítani az ELTE-n, ahol a Szociális Munka Tanszéken elsősorban roma kérdésekkel foglalkozott, de számos más, egyenlőtlenségekkel, civil társadalommal, közösségi szociális munkával kapcsolatos témát is oktatott és kutatott. 2007-ben aktívan részt vett a közösségi és civil tanulmányok mesterképzés alapítási és indítási munkálataiban, a szaknak 2010-től szakigazgatója volt. Jelenleg az Alapítvány kuratóriumának és a Civil Szemle folyóirat szerkesztőbizottságának tagja.

"Oktatási, szociális és tudományos munkássága a társadalmi, faji és etnikai diszkrimináció felszámolásával kapcsolatban több szinten is újítónak nevezhető: újító volt a közösségekkel végzett gyakorlati munkában, valamint a szociális munka oktatásában, kutatásában és fejlesztésében" – hangzott el a laudációjában. 


Csongor Anna beszéde a díjátadó ünnepségen

„A világnak nagy szüksége van az Alice Salomonhoz hasonló bátor és következetes, a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolása mellett elkötelezett és cselekvőképes szakemberekre. Megtiszteltetés, hogy átvehetem a róla elnevezett díjat" – mondta a díjátadó ünnepségen Csongor Anna.

Forrás: ELTE TÁTK
A borítóképen Bettina Völter, az ASH rektora, Csongor Anna és Anja Voss, az ASH rektorhelyettese