Csörgőlabda MEFOB Pixával és a Fradi bajnokaival

2019.11.24.
Csörgőlabda MEFOB Pixával és a Fradi bajnokaival
A versenyt a parasportok népszerűsítése, illetve a látássérültek iránti megértés és elfogadás erősítése érdekében rendezte meg ELTE és a BEAC.

Az egyetemi bajnokságok történetében november 21-én először rendezett csörgőlabda országos döntőt az ELTE és a BEAC. Az ELTE Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Iroda (SHÜTI) által kezdeményezett torna célja, hogy lehetőséget adjon az integrált sportolásra, a látássérült hallgatótársakkal történő azonosulásra, népszerűsítse a sportágat, illetve elősegítse a felsőoktatási parasport fejlődését. Az ELTE Inkluzív Sportnapok csörgőlabda kupáiból kinövő országos bajnokságot a Tüskecsarnok egyetemi tornatermében rendezték meg a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség, a Magyar Kézilabda Szövetség, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), a Nemzeti Sportközpontok, az ELTE SHÜTI és a BEAC együttműködésével.

Az ünnepélyes megnyitón Hamar Imre, az ELTE rektorhelyettese, a BEAC elnöke a rendező egyetem és sportegyesületének nevében köszöntötte a résztvevőket. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke kiemelte, hogy ez a torna is – ahol ép és látássérült hallgatók sportolnak együtt – bizonyítja, hogy a sport mindenkié. Szekeres Pál miniszteri biztos, olimpiai bronzérmes és háromszoros paralimpiai bajnok szerint nagyon fontos, hogy épként kipróbáljuk a parasportokat, ezáltal erősítve a megértést, elfogadást embertársaink iránt, mindezt pedig hétköznapjainkba is beépíthetjük. Orsós Zsolt, paralimpikon, az EMMI Fogyatékosságügyi Főosztály vezetője, egykori csörgőlabda sportoló azt kívánta, hogy a résztvevők bővelkedjenek élményekben és tapasztalják meg, hogy egy látássérült ember is ugyanúgy sportolhat, mint ők. Székely Mózes MEFS főtitkár kiemelte, hogy a bajnokságon részt vevő hallgatók egy olyan kezdeményezés első résztvevői, amely egyedülálló hazánkban. Babos János, az ELTE Szolgáltatás Igazgatóság vezetője köszöntőjében az ELTE úttörő szerepét emelte ki. Murai László, a HÖOK elnöke elmondta, hogy a 30 éves szervezet 30 projektet tűzött ki maga elé, melynek kiemelt pontja volt, hogy egy ilyen jellegű torna létrejöhessen.

A megnyitó után tartott gálamérkőzésen a közkedvelt DJ, producer és dalszerző Pixa mellett Klivinyi Kinga, a Ferencvárosi Torna Club válogatott kézilabdázója, Vágó Fanny 53-szoros válogatott labdarúgó, az olimpikon atléta Kazi Tamás, illetve Szabó László, az MPB elnöke, valamint Murai László, a HÖOK elnöke is megmérkőztek a Magyar Csörgőlabda Válogatott tagjaival. A tornán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az ELTE Savaria Egyetemi Központ, valamint az ELTE több budapesti koedukált csapatának összecsapásait követően a Bagdács Fruzsina, Körmendi Krisztofer, illetve az ELTE SHÜTI munkatársa, Rozemberczki Zoltán alkotta ELTE MIX csapata állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára és lett az első egyetemi torna bajnoka.

Végeredmény

  • ELTE MIX
  • ELTE I.
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • ELTE Bárczi
  • ELTE Savaria Egyetemi Központ
  • Debreceni Egyetem

Különdíjasok

  • Legjobb támadó: ELTE MIX
  • Legjobb védekező: ELTE Bárczi
  • Fair play díj: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Forrás: BEAC
Borítókép: ELTE Online

Az első csörgőlabda MEFOB

Az első csörgőlabda MEFOB

0

/

0

0

/

0