Czöndör Katalin az UNESCO és a L’Oréal díjazottja lett

Czöndör Katalin neurobiológus az UNESCO és a L'Oréal nők számára létrehozott nemzetközi tudományos ösztöndíj első magyar díjazottja. Az ELTE Élettani és Neurobiológiai Tanszékének tanársegédje 2014. március 19-én, a párizsi Sorbonne Egyetemen vehette át a kitüntetést. A jelenleg a Bordeaux-i Egyetem posztdoktoraként dolgozó kutató idegsejt-biológiával, sejt-és szövettenyésztéssel foglalkozik.

A L'Oréal-UNESCO Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért nemzetközi pályázatán minden évben 15 fiatal tehetséges kutatót jutalmaznak a világ különböző pontjáról. Minden évben öt, kontinensenként egy, már elismert női tudóst is díjaznak. Eddig 77-en kapták meg az elismerést, közülük ketten később Nobel-díjban is részesültek. Az alapítók törekvése az, hogy a tudománnyal foglalkozó nőket minél többen megismerjék, így támogatva a karrierjüket, és példaként állítva őket az új generációk elé.

A kutatói ösztöndíjprogramra – amelyet először 1998-ban hirdetett meg az UNESCO – olyan fiatal doktori vagy posztdoktori kutatásokat folytató nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és kutatásaikat egy hazájukon kívüli, nagy presztízsű tudományos intézményben kívánják folytatni. Az egyéves program keretében olyan külföldi kapcsolatrendszert építhetnek ki a tudományos világban és olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyeket utána hazájukban kamatoztathatnak.

„Nagyon nagy eredmény, hogy egy fiatal magyar kutató elnyerte ezt az ösztöndíjat. Ez egyben a magyar tudomány fontos elismerése is. Ez az első alkalom, hogy az új tudományos generáció képviselőjét is díjazták” – mondta Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO nagykövete az MTI-nek.

Czöndör Katalin doktori disszertációjában a protein-kináz D idegsejtekben betöltött szerepével foglalkozott (The role of protein kinase d in neuronal transport processes and in dendritic development), témavezetője Schlett Katalin egyetemi docens volt. 2009-ben summa cum laude végzett az ELTE Biológia Doktori Iskolájában.

2014.03.20.