Dariah Konferencia 2023

Dariah Konferencia 2023
06/06 - 06/09

2023. június 06. - 2023. június 09.

ELTE BTK Gólyavár (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A)

06/06 - 06/09

2023. június 06. - 2023. június 09.

ELTE BTK Gólyavár (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A)


Nemzetközi digitális bölcsészeti konferenciát rendez az ELTE Digitális Bölcsészet Tanszék a Gólyavárban.

A DARIAH (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities) a világ talán legnagyobb nemzetközi digitális bölcsészeti infrastruktúrát nyújtó szervezete: küldetése, hogy a bölcsészettudományok területén dolgozó kutatók számára segítséget nyújtson a legmodernebb számítástechnikai eszközök és módszerek megismeréséhez, alkalmazásához. A szervezet minden évben konferencián ad lehetőséget a legújabb digitális bölcsészeti kutatások bemutatására és a kapcsolatépítésre. A 2023-as tanácskozást Budapesten rendezik, szervezője az ELTE Digitális Bölcsészet Tanszék.

A konferencia idén a kulturális örökség anyagára mint humánkutatási adatokra fókuszál. Mit jelent a kulturális örökségi intézmények számára, hogy hozzáférést biztosítanak gyűjteményeikhez mint "adatokhoz"? Különböző munkafolyamatokban kell-e gondolkodnunk a digitalizált és az eredendően digitális adatok esetében? Mi a szerepe az adatgondozásnak ebben a folyamatban? Milyen együttműködésekre lenne szükség a művészeti és bölcsészettudományi kutatók, a kulturális örökséggel foglalkozó szakemberek és a számítógépes adattudósok között? Elképzelhető-e bölcsészettudományi kutatási adatkontinuum? Hogyan nézne ki az ideális kulturális örökségi adatinfrastruktúra? Ez csak néhány olyan kérdés, amely a téma kapcsán felvetődik. 

Európa egyik legnagyobb nemzetközi digitális bölcsészeti konferenciájára mintegy 100 előadó érkezik 30 országból a Gólyavárba.

A belépés díjtalan, további információ az alábbi linken érhető el.