Debüt díjas az ELTE hallgatója

2019.04.16.
Debüt díjas az ELTE hallgatója
A magyar költészet napján adták át a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Magyar Írószövetség új díját: a pénzjutalommal, valamint írószövetségi tagsággal járó elismerést fiatal, elsőkötetes szerzők nyerhették el, köztük Voloncs Attila, a BTK hallgatója.

A szakmai zsűri líra és széppróza kategóriában bírálta el a beérkezett pályamunkákat, amelynek díjazottjai között Nagy Leát, Pataki Tamást és Voloncs Attilát köszöntötték. A nyerteseket az eseményen Nagy Koppány Zsolt író, Petőcz András költő és Smid Róbert irodalomtudós méltatta, a díjakat Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke és Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője adta át.

A díjazottak között van Voloncs Attila is, aki Virágok esztendeje című regényéért vehette át az elismerést. A könyv 2018-ban a Guttenberg Pál Népfőiskola és az Orpheusz Kiadó közös gondozásában jelent meg. A fiatal szerző jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar–filozófia szakos hallgatója, emellett az Eötvös Collegium magyar és filozófia műhelyének is tagja. Előbbi területen leginkább a huszadik század prózája foglalkoztatja, filozófiában a német idealizmus. Szinte kizárólag prózát ír, a regényírás mellett a novella műfaja is foglalkoztatja.

A bizottság tagjai a Debüt díjat líra kategóriában Nagy Leának ítélték oda Légörvény című verseskötetéért, amely tavaly a Kalotaszeg Művészeti Alapítvány és a Napkút Kiadó közös gondozásában látott napvilágot. Pataki Tamás széppróza kategóriában vehette át a kitüntetést Murokffyban vérré válik az abszint és lóvá teszi az ördögöt című regényéért, amely tavaly az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában jelent meg.

A díjakat a Magyar Írószövetség adományozta a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A támogatás lebonyolítója a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. A díj odaítélésének szakmai partnere a Magyar Napló Kiadó és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap.

Forrás: kultura.hu 
Fotó forrása: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu