Digitális Batman: IT-eszközök rászoruló iskolásoknak

2020.04.03.
Digitális Batman: IT-eszközök rászoruló iskolásoknak
Pintér Zsolt, az ELTE Pályázati Központ igazgatóhelyettese a távolléti oktatás segítésére használt, de jól működő eszközöket biztosító jótékonysági gyűjtőakciót kezdeményezett. A programhoz mások mellett az ELTE SEK több oktatója és hallgatója is csatlakozott.

Bár a távolléti oktatással a járványügyi rendelkezések ellenére tovább folyhat a tanítás az ország általános és középiskoláiban, vannak családok, ahol ehhez az alapvető eszközök nincsenek meg. Az otthoni számítógép hiánya nem csak a hátrányos helyzetű településeket érinti, nem egy családban a háztartásban lévő egyetlen gépen többeknek kell osztozni.

A problémát a szombathelyi térségben is felismerve, jótékonysági gyűjtést indított a Digitális Batman Facebook-csoportban Pintér Zsolt, az ELTE Pályázati Központ igazgatóhelyettese, a Savaria Egyetemi Központ (SEK) munkatársa. A már csaknem 900 tagot számláló csoportban érkezett felajánlásoknak köszönhetően eddig csaknem 200 digitális eszköz került új tulajdonosához. Közintézményi felajánlásból vittek például kilenc asztali gépet a kőszegi nevelőotthonba. A vasi nevelőotthonok máshonnan is kaptak eszközöket, például a tankerületi központoktól, iskoláktól, de további laptopokra, táblagépekre van még szükségük, hogy rugalmasabbá tegyék az oktatást.

A kezdeményezéshez iskolák, intézmények és magánszemélyek is csatlakoztak,

köztük az EGIS Körmend és a Falco KC Szombathely kosárlabdázói, az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ jóvoltából pedig 21 táblagépet juttattak el a Vasvári Általános Iskolába. Mellettük az ELTE SEK jellemzően anonimitást kérő hallgatói és oktatói is jelentős adományokkal járultak hozzá, hogy a régióban minél többen, minél aktívabban vehessenek részt a távoktatásban.

A csoport tagjai között vannak olyan informatikusok is, akik az eszközök telepítésében, beüzemelésében segítenek. A csoportban továbbra is várják a felajánlásokat, Pintér Zsolt szerint a laptopok, táblagépek és asztali PC-k mellett sok helyen leginkább mobilinternetre lenne szükségük az érintett családoknak.

Forrás: ELTE / Vaol.hu
Borítókép: Pintér Zsolt