Digitális élménnyé válhat az irodalom

2021.04.12.
Digitális élménnyé válhat az irodalom
Negyvenöt, az iskolai irodalomoktatásban szereplő magyar költő művei szerepelnek az ELTE Digitális Bölcsészet Tanszéke által létrehozott Verskorpusz című adatbázisban, amelyet a hallgatók és kutatók mellett az irodalomtanároknak is ajánlanak a készítők. 

Már a 60-as években is léteztek olyan kutatások, amelyek számítógépes feldolgozás céljára gyűjtöttek össze hatalmas mennyiségű természetes nyelvi szöveget. Később ilyen módszerrel már szótárakat is létrehoztak azzal a megfontolással, hogy a nyelvről szerzett tudást ne elméleti feltételezésekből kiindulva, hanem a korpuszok statisztikai, számítógépes vizsgálatára alapozva is gyarapítsák. Ezzel a módszerrel olyan rejtett mintázatokra bukkanhatunk, amelyek a korábbi, spekulatív modelleket vizsgálva láthatatlanok maradtak – mondta a Tudás.hu-nak adott interjúban Palkó Gábor, az ELTE Digitális Bölcsészet Tanszék egyetemi docense.

Ilyen céllal jött létre a Verskorpusz is, amely jelenleg 45 költő műveit tartalmazza, forrásuk a Magyar Elektronikus Könyvtár számos, szerzői jogi védelem alatt már nem álló gyűjteménye. A szabad hozzáférésű adatbázist folyamatosan bővítik, legközelebb várhatóan Juhász Gyula és Radnóti Miklós költeményei kerülnek sorra.

A szavak grammatikai tulajdonságainak azonosítására a Nyelvtudományi Intézetben fejlesztett e-magyar programot használták fel, amellyel automatikusan meghatározható az adott kifejezés szótári alakja, szófaja, továbbá morfológiai jellemzői. A mintázatok feltárása szempontjából még érdekesebb, hogy létrehozhatók úgynevezett gyakorisági listák is. Így néhány kattintással egy csokorba gyűjthető, hogy költőink milyen főneveket használtak a leggyakrabban, hogy az idők során hogyan változott a jelen és múlt idejű igék aránya, a megszólítás vagy épp a második személyű igealakok használati gyakorisága. A versek rímképlet, a szavak hangrend vagy szótagszám szerint is listázhatók, a verseknél pedig láthatjuk a sorok szótagszámát és időmértékes ritmusképletét is.

A Verskorpuszt elsősorban kutatóknak és egyetemi hallgatóknak ajánlják, de jó szolgálatot tehet a pedagógusoknak a középiskolai irodalomórákat, verselemzéseket támogató adatbázisként is, hiszen

az interaktív digitális eszközök bevonása az oktatásba bizonyítottan növeli a diákok motivációját.  

A komplex nyelvi elemző szoftverek kifejlesztése hosszú és munkaigényes feladat, ráadásul ezek a magyar nyelv sajátosságai miatt anyanyelvünk elemzésében kevésbé hatékonyak. 2020 őszén ezért vállalta fel az ELTE vezetésével megalakult Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium, hogy a kulturális örökség területén segíti, előmozdítja a mesterséges intelligencia eszközeinek hatékonyságát és elterjedtségét; ennek a feladatnak egyik első lépcsőfoka a Verskorpusz – fogalmazott Palkó Gábor.

A teljes interjút itt olvashatja el.