Digitális oktatás és digitális nevelés az iskolában

2021.03.22.
Digitális oktatás és digitális nevelés az iskolában
A multitasking és a cyberbullying jelenségéről is beszélt az Óvó- és Tanítóképzők Egyesülete és a Gál Ferenc Egyetem online konferenciáján tartott előadásában Lénárd András, az ELTE TÓK Digitális Pedagógia Tanszék vezetője.

A 2021. március 3-i rendezvény célja a digitális ismeretek elmélyítése volt, az előadások olyan értékeket szerettek volna felmutatni, amelyek járványmentes időkben is továbbvihetők. A fokozott érdeklődés a szervezőket is meglepte: sok pedagógus és érdeklődő követte élőben az előadássorozatot.

Lénárd András, a TÓK docense kiindulásként felidézte a NAT digitalizációval kapcsolatos irányelveit, és azokkal összhangban leszögezte: a digitalizáció az élet minden területén jelen van és nem választás kérdése. Ezért is fontos, hogy a digitális oktatás mellett a digitális nevelés fogalmát is komolyan vegyük. Foglalkoznunk kell a lelki egészséggel a digitális világ tükrében, és újra kell gondolnunk, hogyan teremthetünk digitális biztonságot a kiskorú felhasználók számára.

Az előadásban olyan, a digitalizáció által előmozdított evolúciós jelenségek kaptak hangsúlyt, mint a rewiring (az agy kapcsolatalkotása az új, digitális ingerekkel) és a multitasking (megosztott figyelem). Már most jelentkeznek a gyerekeknél olyan evolúciós változások, amelyekkel kiemelten kell foglalkozniuk a nevelőknek. Számos viselkedésforma mögött áll ez a jelenség, és az iskolában eddig használt algoritmusok és módszerek egyre kevésbé hatásosak a gyerekeknél.

Min és hogyan lehet változtatni? Lénárd András javaslata, hogy a korábbi gyakorlattal szemben ne azt tanítsuk a gyerekeknek, hogy egyszerre csak egy dolgot csináljanak, egyetlen feladatra koncentráljanak.

A mai gyerekek bizonyítottan képesek egyszerre több dologgal is eredményesen foglalkozni.

Ehhez kapcsolódó jelenség a „hipertextes gondolkodás”, amelyet az oktatók figyelmetlenségként élhetnek meg, de észre kell vennünk, hogy a gyerekek „linkelnek”, és bár elsőre úgy tűnhet, hogy máshol járnak a gondolataik, valójában a tárgyból indultak ki, csak nem feltétlenül lineáris a gondolatmenetük.

Azonban nemcsak a módszertannal kapcsolatban szükségesek változtatások, hanem a közoktatás azon területén is, amelyet Lénárd digitális nevelésnek nevez. Olyan fogalmak és jelenségek kapcsolódnak ide, mint a sokak által ismert cyberbullying, amellyel kapcsolatban kiemelten fontos lenne az érzékenyítés, de ide tartozik még a kritikai gondolkodás fejlesztése is a digitális világban való jobb eligazodáshoz.


Lénárd András

Zárásképpen az ELTE TÓK kutatója konkrét javaslatokat fogalmazott meg a pedagógusoknak, arra biztatva őket, hogy ne féljenek használni a technológiát. Fontos, hogy az osztályteremben a mindig mindent kontrollálni és megoldani vágyó pedagógusok kicsit lazábban fogják fel a digitális átállást, és ne a saját hibájuknak tudják be a technológiai fennakadásokat. Lénárd András óva intette őket attól, hogy a diákokat elárasszák e-mailben küldött önálló feladatokkal, mert így a gyerekek digitális túlterheltségével kell majd számolniuk. Ehelyett azt javasolta, bátran alkalmazzák a technológia számos más lehetőségét, melyek segítségével interaktív tanórát tarthatnak a számítógép előtt is.

Forrás: Prae.hu / ELTE TÓK