Digitális pénzügyi technikák

2017.09.06.
Digitális pénzügyi technikák
Az ELTE Informatikai Kara adott otthont 2017 nyarán annak a kéthetes, intenzív nyári képzésnek, melynek keretében a nemzetközi hallgatók megismerkedhettek, majd projekteket készíthettek blockchain technológiával értékek gyors, decentralizált és biztonságos mozgatására.  

Az EIT Digital az Európai Unió kutatás-fejlesztési átfogó programját támogató szervezete, melynek Budapest 2012 óta társult tagja, 2017 januárjától pedig a kezdeményezés teljes jogú tagja Berlin, Eindhoven, Helsinki, London, Madrid, Párizs, Stockholm és Trento mellett. A budapesti csomópont az ELTE, BME, az Ericsson és a Magyar Telekom részvételével alakult konzorcium, melyhez később csatlakozott az OTP, az MTA SZTAKI, az Evopro, E-group és az ELTE-Soft is. Egyik fő fókusza a digitális pénzügyi technológiák kutatása.

Az EIT Digital doktori- és mesterképzési programokat is indít Biztonság és adatvédelem, Digitális média és kommunikációs technológiák, Szoftver- és szolgáltatási architektúrák, valamint Beágyazott rendszerek terén. A képzések különlegessége, hogy a műszaki szakemberképzésen túlmenően a tanulmányaik harmadában innovációs és vállalkozási ismereteket sajátítanak el a hallgatók. Az EIT Digital csomópontokban az üzletfejlesztési tanácsadók a digitális innovációs projektek európai piacra vitelében is támogatják a képzésekről kikerült startupokat.

A nyári kurzusra az ELTE információ-biztonsági és személyiségi jogokkal foglalkozó szakmai közösségéből indult a kezdeményezés, ahol már egy ideje folynak blockchain-kutatások.

Többek között ID menedzsment, logisztika, pénzügyi területen keresik a technológia adta lehetőségeket, egyben vizsgálják a lehetséges üzleti modelleket, társadalmi hatásokat. Egy nyári képzési program pedig kifejezetten jó arra, hogy napjaink problémáira gyakorlati megoldásokat találjunk különböző személetű és hátterű gondolkodók segítségével.

A programban résztvevő diákok –  akik jellemzően az EIT Digital képzésein részt vevő hallgatók voltak – a Blockchain Summer School-ban találkoztak először. Neves hazai egyetemi oktatók, Ethereum-fejlesztők, üzletemberek vezették be őket a kriptovaluták, blockchain, smart contract világába, továbbá vállalkozói, finanszírozási és innovációmenedzsment workshopokon vehettek részt.

A 2 hetes program alatt a hallgatók a választott fogyasztói, üzleti problémára keresték a megoldást, melyet proof of concept szinten mutattak be a zsűrinek. Volt csapat, mely a biztosítási ügyekben oldaná meg a káresemények felmérését, a tényleges kár bizonyítását a technológiával; mások az állandó cashflow-problémával küzdő benzinkutakon segítenének; egy csapat blockchain-nel oldaná meg orvosi leletek mozgatását egyik országból a másikba; sőt a betegek gyógyulásért tett erőfeszítései is ellenőrizhetők lennének egy projekt szerint az új módszerrel.

Forrás: fintechzone