Digitalizációval a látássérültekért

2021.09.14.
Digitalizációval a látássérültekért
Segíthet -e a digitális forradalom a fiatalok között meglévő egyenlőtlenségek leküzdésében? És vajon a digitális világ minden fiatal számára egyformán hozzáférhető? Az Európai Bizottság új tanulmánykötetében az ELTE Bárczi kutatói a látássérülteket támogató legmodernebb technikai lehetőségeket mutatják be.

Az Európai Bizottság Young people, social inclusion and digitalisation. Emerging knowledge for practice and policy címmel tanulmánykötetet jelentetett meg, amelyben a világ több országából érkező kutatók azt vizsgálják, hogy a marginalizálódás veszélyének kitett fiatalok társadalmi befogadását mennyiben segítheti a digitalizáció, és milyen szerepet játszhat e tekintetben az ifjúságpolitika, az ifjúsági munka és az ifjúságkutatás.

A közös munkában a Bárczi kutató is részt vettek: Gombás Judit egyetemi adjunktus, valamint Flamich Mária és Hoffmann Rita címzetes egyetemi docensek a Digitalisation for the empowerment of individuals with visual impairment or blindness című tanulmányukban a látássérülteket támogató digitalizációs törekvéseket mutatják be.

A számítógépen és okoseszközökön egyaránt rendelkezésre álló képernyőolvasó és képernyőnagyító szoftverek használatával a látássérült emberek korábban elképzelhetetlen mennyiségű információhoz jutnak hozzá ma, és a digitalizáció szélesebbre nyitotta előttük mind az oktatási intézmények, mind a munkaerőpiac kapuit – mondják a szerzők. – A modern technikai megoldások azonban csak a hagyományos kultúrtechnikákkal (pl. Braille-írás) ötvözve nyújthatnak valóban akadálymentes hozzáférést a különböző platformokhoz. Bár Európa szerte egyre ismertebbek a fent említett modern megoldások, sok szakember számára még mindig újdonság, miként boldogul egy látássérült fiatal a különböző eszközök használata során.

A kiadvány innen letölthető.

A kötet témáit podcast-sorozat ismerteti; a látássérült személyek és a digitalizáció vonatkozásairól Gombás Judittal beszélgettek.

Forrás: ELTE BGGYK