Díjátadóval zárult a 36. OTDK

2023.12.04.
Díjátadóval zárult a 36. OTDK
Az Országos Tudományos Diákköri Tanács 2023. november 24-én ünnepi ülést tartott a Zeneakadémia Nagytermében. A rendezvényen hivatalosan is lezárták a 2023-as konferenciát, Mezey Barna és Vékás Lajos Honoris Causa Pro Scientia Aranyérmet kapott.

A rendezvényen köszöntőt mondott Weiszburg Tamás, az OTDT elnöke, Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, valamint Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank Marketing és Kommunikációs Igazgatóságának vezetője.

A 2023. évi 36. OTDK keretében összesen 2134 helyi konferencián 14 264 pályamunkát mutattak be a hallgatók. Az országos döntőbe javasolt pályamunkák száma 7899 volt, amelyek közül végül 4460 pályamunkát mutattak be szerzőik 2023. április 3. és április 27. között a 16 tudományterületi szekció 552 tagozatában. A témavezetők száma 6285 volt, a benyújtott dolgozatokat 2758 bíráló értékelte írásban, az 552 tagozat munkájában 2028 zsűritag vett részt. A konferencián összesen 1477 helyezést osztottak ki.

A záróünnepségen vehették át kitüntetésüket azok a hallgatók, akiknek nemcsak benyújtott dolgozata, hanem hallgatói összteljesítménye is kiemelkedő, és elismerték azokat az oktatókat is, akik legalább tíz éve eredményesen vesznek részt a TDK-munkában. 2023-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetemről 12 hallgató kapott Pro Sciencia díjat, és nyolc oktató részesült Mestertanár Aranyéremben

Az OTDT a senior mesterek között Máriás Antal Emlékéremmel ismerte el Borsodi Csabát, az ELTE Történeti Intézet ny. habilitált egyetemi docensét, az OTDT Humán Tudományi Szakmai Bizottsága elnökét és Orosz Évát, az ELTE Közgazdaságtudományi Intézet professor emeritusát, az OTDT Társadalomtudományi Szakmai Bizottsága elnökét.

Átadták a Honoris Causa Pro Scientia Aranyérmeket is, a díjat minden OTDK-évben három kiemelkedő iskolateremtő professzornak, kutatónak, közéleti személyiségnek ítéli oda az OTDT, a magyar felsőoktatás műhelyeiben folyó diáktudományos munka példamutató támogatásáért, a hallgatók és az oktatók, kutatók társadalmi és szakmai elismerése érdekében végzett tevékenységükért.

2023-ban egyetemünkről Mezey Barna, az ELTE Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszék egyetemi tanára, az OTDT alelnöke és Vékás Lajos akadémikus, az ELTE Polgári Jogi Tanszék professor emeritusa részesült a kitüntetésben. 

A díjak átadásával Weiszburg Tamás lezárta a 36. OTDK-t, és meghirdette a 2025. évi 37. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem ezúttal a Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekció munkáját fogja koordinálni.