Díjátadóval zárultak az ország nagy informatikai versenyei

2022.05.13.
Díjátadóval zárultak az ország nagy informatikai versenyei
Több mint kétszáz diákot díjaztak 2022. május 5-én az ELTE Informatikai Karán, akik a Neumann Társaság és az ELTE IK által szervezett versenyeken kimagasló eredményeket értek el. A szervezők számára külön öröm, hogy egyre több lány vesz részt a tanulmányi versenyeken, a 3–6. osztályosok körében például már csaknem teljesen kiegyenlített a nemek aránya.

Délelőtt a legnagyobb hazai online informatikai verseny, az e-Hód díjátadója zajlott, délután pedig az Országos Grafikus Programozási Verseny és a Nemes Tihamér Programozási- és Alkalmazói Versenyek legjobbjai vehették át az elismeréseket.

A BEBRAS nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódó e-Hód – Hódítsd meg a biteket! – versenyt hagyományosan a Neumann Társaság Közoktatási Szakosztálya az ELTE Informatikai Karával együttműködve rendezi. 2021-ben 305 iskola 33467 tanulója vett részt a kedvcsináló, az informatika világának sokszínűségéből ízelítőt adó versenyen, megdöntve minden korábbi részvételi rekordot. A szervezők összesen 216 diákot díjaztak kimagasló eredményéért.

A diákokat Pluhár Zsuzsa, az NJSZT Közoktatási Szakosztály elnöke, az ELTE IK oktatója, a verseny főszervezője mellett Horváth Zoltán, a kar dékánja és Beck György, a Neumann Társaság elnöke is köszöntötte.

Délután a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztálya és az ELTE IK tanulmányi versenyeinek díjait adták át a Magyarországon élők mellett sok szlovákiai, ukrajnai, romániai és szerbiai magyar diáknak.

A verseny egyes korcsoportjaiban összesen mintegy 180.000 diák tanul jelenleg a közoktatásban, közülük az első száz legjobb közé bekerülni önmagában óriási dicsőség. "Külön öröm számunkra, hogy egyre több lány vesz részt az informatikai tanulmányi versenyeken, a 3–6. osztályosok közül csaknem 50 százalék volt az arányuk, a 7–8. osztályosok közül pedig az indulók mintegy harmada" – kommentálta Zsakó László, az NJSZT Tehetséggondozási Szakosztály elnöke, az ELTE IK tanszékvezetője az idei eredményeket, megköszönve a Nemzeti Tehetség Program támogatását a versenyek szervezésében.

Az Országos Grafikus Programozási Verseny tavaly újult meg: ma már a gyerekek oktatásához kifejlesztett Imagine Logo mellett a modernebb Python és Scratch programnyelveken is megoldhatók a feladatok. Ezen a versenyen összesen 148 diákot díjaztak a szervezők.

A Nemes Tihamér Verseny 1985 óta a hazai informatikai tehetséggondozás legrangosabb tanulmányi versenye: alkalmazói kategóriája a nélkülözhetetlen irodai programok (pl. táblázatkezelés) tehetségeit mutatja fel, míg a programozói kategóriában az algoritmikus gondolkodás jelesei tűnnek fel, akik közül a legjobbak már a diákolimpián is helyt tudnak állni Magyarország színeiben. Az utóbbi kategóriában 183 diákot díjaztak, míg az előbbiben 81 versenyző teljesítményét ismerték el.

Forrás: NJSZT