Díjazták a gravitációs hullámok felfedezőit

2016.05.06.
Díjazták a gravitációs hullámok felfedezőit
Az ELTE fizikusai is szerepelnek a legnagyobb pénzösszeggel járó tudományos elismerés, a Breakthrough Prize díjazottjai között. A LIGO kollaboráció két napon belül megkapta a Breakthrough mellett a Gruber Kozmológiai Díjat is.

A 3 millió amerikai dollár összdíjazású Breakthrough Prize jelenleg a legnagyobb pénzösszeggel járó tudományos elismerés, körülbelül háromszor annyi, mint amennyi a Nobel-díjjal jár. Az elismerést tech-óriások vezetői és milliárdosok alapították, köztük van Sergey Brin (Google), Mark Zuckerberg (Facebook) és Yuri Milner, fizikus végzettségű kockázati befektető is. A nemzetközi sajtóban a „XXI. század Nobel-díja”-ként aposztrofált kitüntetést három kategóriában osztják ki: az élettudományokban, a fizikai alapkutatásokban és a matematikában elért „áttörésért”. A fizika területén 2016-ban olyan – egyébként Nobel-díjas – tudósok kapták a díjat, akik a neutrinooszcillációt kutatják, 2015-ben pedig az univerzum gyorsuló tágulását felfedező Nobel-díjas asztrofizikusokat ismerték el.

A bizottság döntése értelmében 1 millió dollárt a LIGO három alapítója, Ron Drever, Kip Thorne és Rai Weiss oszthat el egyenlő részben, míg a fennmaradó 2 millió dolláron a gravitációs hullámok első direkt észleléséről, „felfedezéséről” szóló tudományos cikk 1005 társszerzője, valamint 7, a bizottság által megjelölt fizikus, azaz összesen 1012-en osztoznak, ugyancsak egyenlő arányban. A díjazottak között van 9 Magyarországon élő és dolgozó fizikus (4-en az Eötvös Loránd Tudományegyetem, 2-en a Szegedi Egyetem LIGO-csoportjaiban kutatnak, 3-an pedig a Wigner Intézet VIRGO-csoportjának tagjai), de van közöttük 3 Amerikában élő magyar származású tudós is.

Frei Zsolt és kollégái a gravitációshullám-kutatásban: Nagy Dávid (ATOMKI), Bécsy Bence (ELTE), Molnár József (ATMOKI), Dálya Gergely (ELTE), Fenyvesi Edit (ATOMKI), Gondán László, Raffai Péter, Frei Zsolt, Szölgyén Ákos (ELTE)

Frei Zsolt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az ELTE-n 2007-ben megalakult LIGO-csoport vezetője, az MTA-ELTE Lendület Asztrofizikai Kutatócsoportjának alapítója elmondta, hogy Kip Thorne és Rai Weiss levélben fejezte ki „sajnálkozását” a LIGO együttműködés tagjainak, miszerint kellemetlenül érzik magukat a rájuk irányuló „túl nagy figyelem” miatt. Frei megjegyezte, ez a szerénység és baráti önzetlenség jellemezte mindvégig a két tudóssal folytatott együttműködést, illetve hogy a harmadik alapító, Ron Drever betegsége miatt sajnos már nem tud részt venni a tudományos közéletben.

A Gruber Kozmológiai Díjat ugyancsak Drever, Thorne és Weiss, illetve az „egész LIGO csapat” kapta a felfedezésért. Ez a díj félmillió dollárral jár, és ez év nyarán New Yorkban, a 21. nemzetközi „Általános Relativitáselmélet és Gravitáció” konferencián adják át. A konferenciát a New York-i, a LIGO-ban is részt vevő magyar tudósok szervezik. Frei Zsolt elmondta: az ELTE szeretné elnyerni a jogot, hogy e nagy nemzetközi konferenciát 2019-ben, Eötvös Loránd halálának 100. évfordulóján Magyarországon rendezhessék.

Frei Zsolttal készült interjúnk itt olvasható.