Dobogón az ELTE joghallgatói

2021.11.06.
Dobogón az ELTE joghallgatói
Az Állam- és Jogtudományi Kar csapata második lett a 2021. október 7. és 9. között megrendezett Budapest FDI Pre-Moot nemzetközi beruházási vitákkal kapcsolatos választottbírósági versenyen. 

Budapest FDI Pre-Moot az FDI (Foreign Direct Investment) Moot Court nemzetközi felkészülési versenye. Ez a legnagyobb és legrangosabb nemzetközi beruházásokkal kapcsolatos választottbírósági perbeszédverseny, amelynek alapja minden évben egy külföldi beruházással kapcsolatos komplex jogeset.

A közel száz oldalas 2021-es jogeset számos különösen izgalmas témát érint: foglalkozik az állami tulajdonú vállalatok megítélésével a nemzetközi beruházási jogban, az amicus curiae elfogadhatóságával a választottbírósági eljárás során, a tisztességes és egyenlő elbánás követelményének alkalmazhatóságával egy külföldi légitársaságot sújtó korlátozó intézkedések kapcsán, és a jogsértés esetén a beruházót megillető kártérítés összegének helyes meghatározásával is.

A versenyen tizenöt csapat vehetett részt, a válogatás többek között az FDI Moot Court-on elért korábbi eredmények alapján történt. Érkeztek csapatok Argentínából, Brazíliából, Chiléből, az Amerikai Egyesült Államokból, Portugáliából, Franciaországból, Németországból, Csehországból, Lengyelországból, Oroszországból, Indiából és Szingapúrból. Tekintettel az FDI Moot anonim jellegére, minden csapat "alias" névvel vett részt a versenyen. Az első két napjon zajlottak a selejtező fordulók, majd a legjobb nyolc csapat egyenes kiesési rendszerben mérkőzött meg egymással. 

Az ELTE-t Ferenczik Zoltán Szabolcs és Gaál András képviselte a versenyen. A páros a selejtezőben több alkalommal érvelt mind felperesi, mind alperesi oldalon, a nyílt kieséses rendszerben pedig ezt egymást követő tárgyalások során tette meg. Az ELTE-sek a döntőben a szingapúriakkal csaptak össze. Mindkét csapat magas teljesítményt nyújtott, a szoros versenyt a választottbírói panel rendkívüli aktivitása és különösen sok kérdése is jelezte. Végül a szingapúriak szerezték meg az első helyet, az ELTE-sek pedig a dobogó második fokára állhattak fel. 

A csapatot Erdős István, az ELTE Nemzetközi Magánjogi és Európai Gazdasági Jogi Tanszék adjunktusa  készítette fel a versenyre. 

Forrás: ELTE ÁJK