Döntőbe jutott az ELTE csapata az Imperial Barrel Awardon

2024.03.25.
Döntőbe jutott az ELTE csapata az Imperial Barrel Awardon
A TTK hallgatói a zöld átállásra figyelemmel geotermikus probléma megoldásán dolgoztak a nemzetközi tanulmányi versenyen. Az utolsó fordulóra májusban kerül sor.

Az ELTE Természettudományi Kar geológus és geofizikus mesterszakos hallgatói januárban csatlakoztak az AAPG által szervezett rangos nemzetközi tanulmányi versenyhez, az Imperial Barrel Awardhoz (IBA). Az AAPG a tudományterület szakembereit tömörítő nemzetközi szervezet, amelynek patinás versenyén a feladat mindig egy választott területet kiértékelése nyersanyagkutatás céljából.

2024-ben a csapatok már három szakterületről választhattak témát: a hagyományos szénhidrogénkutatás mellé – a zöld energiára való átállás és a klímaváltozás jegyében –a szervezők beemelték a szén-dioxid geológiai tározásának (CCUS) és a geotermikus energiaforrások kiaknázásának kérdéskörét is. A csapatoknak 8 hét állt a rendelkezésükre, hogy a témában kutassanak, felbecsüljék a kockázatokat és kiértékeljék az eredményeket. 

Az ELTE csapata geotermikus témát választott, jelszavuk "Let's flow with us for the best!" volt. A munka során nagy hangsúlyt fektettek a geológiai háttérre, a hőmérsékleti és a szerkezeti modellre, a geotermikus projekt kivitelezésére, a kockázatbecslésre, és ajánlást is készítettek a további kutatáshoz.

A verseny első fordulóját 2024. március 22-én online formában rendezték meg. Az ELTE-s hallgatók előadását a zsűri nagyra értékelte, elektromosenergia-termelésre vonatkozó kutatási javaslatukkal meg volt elégedve. Így a csapat sikeresen továbbjutott az Imperial Barrel Award verseny döntőjébe.

A csapat tagjai (a képen balról jobbra): Kovács Botond (geológus, csapatkapitány), Györfi Ádám (szeizmikus értelmező), Tóthi Tamara (geofizikus), Szlukovinyi Áron (petrofizikus), Grósz Bence (geológus). A csapatot Szilágyi Imre geoenergiaügyi tanácsadó (Energiaügyi Minisztérium), Zentainé Dr. Czauner Brigitta egyetemi adjunktus (Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék, ELTE TTK), Váradi Kitti doktorandusz (Geofizikai és Űrtudományi Tanszék) segítette a felkészülésben.

A verseny májusban folytatódik, ugyancsak online formában.