Drámák a Mátrixban

Drámák a Mátrixban
11/03

2021. november 03. 17:00

ELTE BTK Digitális Bölcsészet Tanszék (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8., 2. em.)

11/03

2021. november 03. 17:00 -

ELTE BTK Digitális Bölcsészet Tanszék (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8., 2. em.)


Az ELTE Bölcsészettudományi Karán működö Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium a Magyar Tudomány Ünnepének keretében tart konferenciát saját fejlesztésű irodalmi korpuszairól.

A tavasszal bemutatott Verskorpusz és Regénykorpusz után az ELTE Digitális Bölcsészet Tanszék a rendezvény keretében adja át a nagyközönségnek a legújabb fejlesztését, a Drámakorpuszt. A folyamatosan bővülő adatbázis a magyar drámairodalom szövegeit teszi elérhetővé és kereshetővé a felhasználók számára. A korpuszba kerülő drámák elsődleges forrása a Magyar Elektronikus Könyvtár. A szövegeket TEI XML formátumba kódolva, részletes annotációval ellátva egységesítették; ez a formátum egyrészt a szövegek felhasználóbarát megjelenítését, másrészt a keresőfelület működését teszi lehetővé. A Drámakorpusz különlegessége, hogy egyik legnagyobb élő drámaírónk, Szakonyi Károly nagysikerű Adáshiba című művét is tartalmazza.

A konferenciát Frank Fischer, a DraCor (Drama Corpora Project) vezetője nyitja meg. Az érdeklődők az esemény során megismerhetik a különböző irodalmi korpuszokat, mint például a dráma-, regény- és verskorpuszt, valamint részt vehetnek egy pódiumbeszélgetésen is a 90 éves Szakonyi Károly Kossuth- és József Attila-díjas íróval, a Nemzet Művészével, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagjával. 

Facebook