Drogfogyasztás az Oszmán Birodalomban

Drogfogyasztás az Oszmán Birodalomban
09/19

2019. szeptember 19. 16:00 - 17:30

ELTE BTK Kerényi Károly terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F, mfszt.)

09/19

2019. szeptember 19. 16:00 - 17:30

ELTE BTK Kerényi Károly terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F, mfszt.)


Az Orientalisztikai Intézet előadássorozatot szervez az őszi félévben az Intézet oktatóinak, munkatársainak és doktoranduszainak részvételével. Az első alkalmon Péri Benedek habilitált egyetemi docens, az Orientalisztikai Intézet igazgatója tart előadást Mesterséges mennyországok: drogok és drogfogyasztás az Oszmán Birodalomban címmel.

Péri Benedek turkológus, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Török Filológiai Tanszékének vezetője és az Orientalisztikai Intézet igazgatója. Fő kutatási témái a klasszikus oszmánli, csagatáj és azeri irodalom története, a közép-ázsiai törökség története a 15–16. században és a török jelenlét a mughal kori Indiában.

"Evlia Cselebi, a 17. század híres oszmán utazója Isztambulról szóló leírása végén elég hosszú listáját adja azon »hangulatjavító« és bódító szereknek, melyeket – állítása szerint – soha nem próbált ki. A 16. századból is számtalan olyan forrás áll a rendelkezésünkre, melyekből egy virágzó és sokszínű drogkultúra képe rajzolódik ki. Az előadás az oszmán droghasználat két végletét ismertetve egy spirituális célokból használt drog és egy partidrog történetét mutatja be" – olvasható az előadás rezüméjében.

Az előadássorozat ingyenesen látogatható, de kurzusként is felvető. A 3 kredites, írásbeli vizsgával végződő kurzus alap- (BBN-IND-304:15) és mesterszakos (BMVD-105:51) kódon is teljesíthető.