Droghasználati felmérés indult 31 európai országban

2021.03.29.
Droghasználati felmérés indult 31 európai országban
Anonim felmérést indított a szerhasználati szokások megismerésére és a drogpolitikák támogatására az EU kábítószerügyi ügynöksége. A lekérdezés magyar változatát az ELTE PPK Addiktológia Kutatócsoportja készíti.

Használsz drogokat? Mely szereket? Mennyit? Milyen gyakran? – ezek a kérdések is szerepelnek az EU kábítószerügyi ügynöksége (EMCDDA) által 31 országban indított Európai Online Felmérés a Droghasználatról című vizsgálatban. A szerhasználatban érintett, 18. életévüket betöltött személyeket célzó kérdőíves vizsgálat célja a területen dolgozó szakemberek és politikai döntéshozók tudásának bővítése a droghasználati mintázatokról Európában, és ezáltal a jövőbeni drogpolitikák és beavatkozások támogatása a szükséges információkkal.

március 18-tól április 30-ig elérhető kérdőív modulokra bontva vizsgálja a szocio-demográfiai jellemzőket, a szerhasználati mintázatokat, kábítószerekhez való hozzáférést (vásárolt mennyiségek, árak), valamint a koronavírus járvány hatásait a szerfogyasztásra.

Az eredmények hozzájárulnak majd az európai szerhasználati szokások és a fogyasztott mennyiségek megismeréséhez.

Segítenek, hogy a kutatók részletesebb, valósághűbb képet fessenek a drogpiac aktuális helyzetéről is. Ez pedig hozzájárul a szakpolitikák fejlesztéséhez.

Az önkéntes, névtelen online vizsgálat előnye a szerhasználó emberek közvetlen elérése. Könnyen és gyorsan előkészíthető, friss adatokat biztosít rövid időn belül, és lehetőséget ad az újonnan megjelenő trendek azonosítására. Egyező kérdések alkalmazásával, szigorú fordítási folyamat mellett ráadásul ezek a vizsgálatok lehetővé teszik a nemzetközi összehasonlítást is. 

Az európai kutatást az EMCDDA koordinálja, a lekérdezés magyar változatát a Demetrovics Zsolt vezette Addiktológia Kutatócsoportja készíti, a kapcsolattartó Péterfi Anna, a kutatócsoport tagja.

A kérdőív itt érhető el.

Forrás: ELTE PPK