e-Hód 2020

2020.10.20.
e-Hód 2020
Már lehet regisztrálni Magyarország legnagyobb, november 9–20. között zajló informatikai versenyére.

A jubileumi e-Hód 2020-on hazai általános- és középiskolás diákok indulhatnak. Az interneten zajló versenyen a programozáshoz hasonló és informatikai készségeket igénylő feladatokat kell megoldani rendhagyó informatika tanóra keretében. A verseny célja, hogy megmutassa az informatika sokszínűségét és eloszlassa az azzal kapcsolatos negatív előítéleteket.

Az e-Hódot a BEBRAS-kezdeményezés részeként tíz éve rendezi meg Magyarországon a Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Kar. Tavaly világszerte közel 2,8 millió diák vett részt a versenyen, itthon pedig 202 magyarországi iskola 27 ezer diákja mérte össze tudását. 

Mivel az e-Hódon nem klasszikus programozási feladatokat kell megoldani, ezért ilyen jellegű előképzettségre nincs szükség. A feladatok rövidek és egyszerűek, megoldásuk a programozáshoz hasonló készségeket, strukturált és logikus gondolkodást igényel. Az e-hódos feladatok mind érdekes problémákat mutatnak be, megoldásuk során a humán és reál érdeklődésű diákok is hasznos gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek – mondta el Pluhár Zsuzsa, az ELTE IK Média- és Oktatásinformatika Tanszék tanársegédje, a Neumann Társaság Közoktatási Szakosztályának elnöke, a verseny főszervezője.

Az e-HÓD-on a 4–12. osztályos diákok öt korcsoportba osztva versenyeznek, az osztályokat és diákokat saját tanáraik nevezhetik be a verseny honlapján, a részvétel mindenki számára ingyenes. A jelentkezők idén 2020. november 9-én 07:00 és november 20-án 18:00 óra között, hétköznapokon vehetnek majd részt a megmérettetésen a saját iskolájukban, egy-egy rendhagyó informatika tanóra vagy szakköri foglalkozás keretében.

Az e-Hódnak bármely résztvevő a nyertese lehet, ha képes hibátlanul megoldani a feladatokat. A kihívást hiba nélkül teljesítő diákokat a szervezők személyes döntőre invitálják 2021 első felében, a pontos időpontról a járványhelyzet függvényében döntenek majd. Ezen az eseményen további extra feladatok várják őket, amelyek megoldásáért különböző jutalmakat nyerhetnek. A 2020-as e-Hód szakmai támogatója a 4iG, amely a Senior korcsoport legjobban szereplő diákja számára ösztöndíjat ajánlott fel.