Ebola, vérzéses lázak, SARS, új koronavírus

Ebola, vérzéses lázak, SARS, új koronavírus
02/19

2020. február 19. 17:45 - 18:45

ELTE TTK Bolyai János terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C, 0-821.)

02/19

2020. február 19. 17:45 - 18:45

ELTE TTK Bolyai János terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C, 0-821.)


Az "Élő adás" sorozatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai, Kis Zoltán és Pályi Bernadett tartanak előadást az utóbbi évek nagy járványairól.

Az utazás terjedésével a különféle vírusok egyre gyorsabban szóródnak szét a világban. De 2014-ben hogyan lett az eleinte korlátozottan terjedő Ebola-járványból több tízezres nagyságrendű fertőzött és halott? Mennyi ideig hordozzák a felgyógyultak a vírust? Mi a köze egy terepi és egy BSL-4-es laboratóriumnak a WHO biztonságos szex ajánlásaihoz? Ám nem csak a vérzéses lázak jelentenek veszélyt. Az új koronavírus-járvány egyre gyorsabban terjed. Mit tudunk róla, és mit nem?

Pályi Bernadett és Kis Zoltán virológusok meghívást kaptak az Európai Unió támogatásával létrehozott European Mobile Laboratory-ba. Ha egy országban járvány tör ki, mobil labort állítanak fel a helyszínen, amely akár több hónapon keresztül is üzemelhet. A 2014-es, Nyugat-Afrikában tomboló Ebola járvány idején a labort Guineában üzembe helyezték, és a két szakember több hétig dolgozott a fertőzött területen.

Az Élő adás sorozat keretében a robbanásszerűen fejlődő biológiatudomány különféle területeiről kapunk híreket. Az élőlényeket alkotó molekulák rejtett világától a sejtek és az egyedek szintjén át egészen a fajok sokaságából felépülő életközösségekig mutatja meg a legizgalmasabb és legújabb kutatási eredményeket, és hívja fel a figyelmet a még megválaszolatlan kérdésekre. A közérthető, középiskolai ismeretekkel is befogadható előadások ingyenesek és nyilvánosak.

Facebook