Egy biológus gondolatai a kutatásról

Egy biológus gondolatai a kutatásról
06/05

2023. június 05. 15:00 - 17:00

MTA Székház Nagyterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

06/05

2023. június 05. 15:00 - 17:00

MTA Székház Nagyterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)


A Fiatal kutatók Akadémiája meghívására Karikó Katalin, az ELTE díszdoktora tart előadást az MTA-n.

A rendezvényt Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitja meg, moderál Wilhelm Imola és Kecskés Gábor, a Fiatal Kutatók Akadémiájának társelnökei

Előadásában Karikó Katalin olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy mi legyen a célja a kutatásnak; melyik fontosabb, a tudomány megértése vagy a tudományos előmenetel; hogyan őrizhetjük meg lelkesedésünket a tudomány iránt; hogyan definiáljuk a sikert; vagy hogyan lehet a tudományos irodalomban navigálni és az olvasott cikkeket rendszerezni. Az előadás kitér arra is, hogyan lehet több száz kísérleti eredményt feldolgozni, valamint kiemeli az együttműködés és a tudományos kapcsolatok fontosságát, illetve a tudományos (akadémiai-egyetemi) és ipari álláshelyek előnyeit és hátrányait.

Kapcsolódó programként az előadás után minden érdeklődőt szeretettel látnak a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Könyvtár és Információs Központ együttműködésében készült Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább című tárlaton is, amely 2023. november 14-ig az MTA Könyvtár és Információs Központ kiállítási terében tekinthető meg. 

A rendezvény nem regisztrációköteles. Az eseményen kép- és hangfelvétel készül; az eseményen való részvétel egyben hozzájárulás ezek nyilvános publikálásához. A felvétel a későbbiekben megtekinthető lesz az MTA YouTube-csatornáján.