Egy nap a párizsi olimpia jegyében

2023.03.16.
Egy nap a párizsi olimpia jegyében
Együttműködési megállapodást írt alá 500 nappal a párizsi olimpia rajtja előtt az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Magyar Evezős Szövetséggel és a Francia Nagykövetséggel.

Stafétát szervezett a francia Európa-ügyi és Külügyminisztérium március 14-én, 500 nappal a párizsi olimpiai játékok kezdete előtt, ezzel elindítva a visszaszámlálást a 2024-es világversenyig. A rendhagyó eseményen 128 európai nagykövetség és több száz sportoló vett részt. Az ünnepi időszak budapesti nyitóeseményét a Francia Intézet szervezte, együttműködésben a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a Magyar Evezős Szövetséggel és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel.

Délelőtt három evezős nyolcas vonult fel a Duna Országház előtti szakaszán, a hajókban egyetemisták és versenysportolók egyaránt ültek. A vízi programot 2024 méteres futás követte, amelynek mezőnyében a nagykövetségek munkatársai, sportszövetségek képviselői és egyetemisták mellett Borhy László, az ELTE rektora, Bárdosi Vilmos professor emeritus, az egyetem frankofón kapcsolataiért felelős rektori megbízottja és Szalay Krisztián sportügyekért felelős rektori biztos is elindult. A nap folyamán bemutatót tartott az ELTE cheerleadercsapata is. 

"A trikolórba öltözött evezősök – köztük öt olimpiai résztvevő – kellemesen színesítették a budapesti látképet" – értékelte a reggeli eseményt Cseh Ottó a sajtótájékoztatón. A Magyar Evezős Szövetség elnöke a kvalifikációs időszak kilátásairól is beszélt. "A párizsi játékokra már gőzerővel készülnek sportolóink. Három kvalifikációs lehetőségünk van kvótát szerezni, nagyon jó lenne, ha a párizsi olimpián részt vehetnénk” – mondta.

Gyulay Zsolt, a MOB elnöke örömének adott hangot, hogy Európába visszatér az olimpia. "Igazán különleges világversenyre készülhetünk jövőre, méghozzá egy olyan fővárosban, amely fontos szerepet tölt be az újkori olimpiák történetében” – tette hozzá.

A sport az ELTE mindennapjaiban a tanulás és a kutatás mellett lényeges helyet foglal el, az egyetemvezetés nagy figyelmet fordít a sportélet és a sportolók támogatására – hangsúlyozta Borhy László. Az ELTE rektora bízik abban, hogy az egyetem élsportoló hallgatói a tokiói játékokhoz hasonlóan Párizsban is jól szerepelnek majd.

Az ELTE új profilt igyekszik felépíteni magának a vízi sportok területén, így az Evezős Szövetséggel a nap folyamán együttműködési megállapodást írt alá. A MESZ az egyetem rendelkezésére bocsátja sportlétesítményeit, infrastruktúráját és hajóit, amelyeket az ELTE-polgárok szabadidős, illetve versenysport céljából is használhatnak majd. "Reméljük, hogy ezzel az evezősport utánpótlás-neveléséből is kivehetjük majd a részünket” – fűzte hozzá a rektor.

A kerekasztal-beszélgetésen az ELTE sportoló büszkeségei is beszámoltak várakozásaikról: Kapás Boglárka és Telegdy Ádám úszó, Venyercsán Bence gyalogló és Leimeter Dóra vízilabdázó, valamint Gulyás Michelle öttusázó, a NKE hallgatója beszéltek a kvótaszerzési lehetőségekről, esélyekről.

Az 500 napos visszaszámlálás alkalmából az ELTE a Francia Nagykövetséggel is megállapodási szerződést írt alá. Az Irány a párizsi olimpia együttműködés célja a 2024-es olimpiai játékok népszerűsítése, valamint a francia-magyar kapcsolatok ápolása. Az aláíró felek tervei között szerepel a sporttal és az olimpiai játékokkal kapcsolatos francia-magyar kapcsolatokról szóló kiállítás és vetélkedő, francia és angol nyelvű esszéíró verseny, illetve szemináriumok, tanulmányutak és tudományos rendezvények szervezése is.

A nap zárásaként a Francia Nagykövetség rezidenciáján fogadták a támogató partnereket. "Nagyszerű sportnapon vehettünk ma részt, gyönyörűen sikerült megünnepelni Budapesten is a visszaszámlálást a párizsi olimpiáig" – fejezte ki elégedettségét Claire Legras, Franciaország budapesti nagykövete. 

Egy nap a Párizsi Olimpia jegyében

Egy nap a Párizsi Olimpia jegyében

0

/

0

0

/

0