„Egy startupnál mindig vannak új kihívások”

2023.04.13.
„Egy startupnál mindig vannak új kihívások”
Közel 180 ELTE-s hallgató fejezte be Hungarian Startup University Program (HSUP) első félévét, a tavaszi szemeszterben a legjobb tíz ötlet továbbfejlesztésén csapatokban dolgoznak a hallgatók. A nyertes HSUP-ötletgazdákkal projektjeikről és terveikről beszélgettünk.

A hallgatók által az első félév végén benyújtott one-pagerek alapján az egyetem szakmai zsűrije kiválasztotta azokat az ötletgazdákat, akik ösztöndíjjal dolgozhatnak tovább vállalkozási ötletükön a második félévben. Azok a hallgatók, akik nem jutottak tovább ötletgazdaként, a nyertesek köré szerveződő csapatokban (szintén ösztöndíjjal) vagy egyénileg is továbbléphetnek a kurzus következő szakaszára. 

„Nagyon sok színvonalas ötlet érkezett be a hallgatóktól az idén, nehéz volt választani közülük. Kíváncsian várjuk, hogy a következő hónapok során milyen fázisba jutnak el a projektek. A HSUP szélesre tár egy izgalmas ajtót, a hallgatóknak csak be kell lépniük rajta” – emelte ki Szöllősi Szilvia, a program intézményi koordinátora, az Egyetemi Stratégiai Iroda vezetője. 

A csapatok kialakítását matchmaking rendezvények segítették, a félév során pedig szakértő mentorok segítik a projekt fejlesztését. A hallgatók tudatosan építik fel csapatukat, sok energiát fektettek abba, hogy a megfelelő kompetenciákat találják meg a projekt fejlesztéséhez. Az ELTE-s HSUPperek nemcsak karokon átnyúló együttműködéseket hoztak létre, hanem összesen nyolc további egyetem – Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Nyíregyházi Egyetem, Óbudai Egyetem, Semmelweis Egyetem és Széchenyi István Egyetem – hallgatóival dolgoznak közösen projektjük fejlesztésén. 

Az Egyeteam csapat tagjai egy áprilisban rendezett HSUP-eseményen

Az ötletgazdák többek között a fenntarthatóságra, a mesterséges intelligencia használatára, valamint közösségépítő- és vállalkozástámogató platformok fejlesztésére fókuszálnak. Az ötletek születéséről számos izgalmas történetet megosztottak a HSUPperek. Kiderült például, hogy egy családi anekdota, egy kutatási eredmény vagy éppen egy nem megtalált egyetemi előadó is jelentheti egy ötlet alapját. A startupok világával ismerkedő hallgatók a projektek menedzseléséről is megosztották tapasztalataikat, szó esett csapatépítő sörözésről, a Schönherz-kollégium 13. emeletéről és arról is, hogy nagyszerűen működhet a munka online keretek között is.

A résztvevők kiemelték az ELTE HSUP csapatának támogatását, valamint a mentorok értékes tanácsait is. A csapatok gőzerővel készülnek a Demo Day-re, ahol bemutathatják az első működő verziókat, vannak már élesben tesztelt projektötletek is, de a hallgatók minden titkot még nem árultak el. Az ötletgazdákkal készült interjúkból megtudhatjuk, milyen kihívásokkal szembesülnek a csapatok, és miért fontos a célcsoport ismerete a megfelelő üzleti modell kialakításához.

Az interjúkat kezdő és haladó startuppereknek, álmodozóknak és realistáknak is ajánljuk, valamint mindazoknak, akik kíváncsiak arra, milyen remek projekteken dolgoznak az ELTE-s hallgatók a HSUP keretein belül.

Az interjúk itt elérhetők:

  • Badinszky Áron (ÁJK): WILL - végrendeletírás AI segítségével (interjú az ötletgazdával)
  • Király Áron (TáTK Savaria Egyetemi Központ): Egyeteam - Egyetemi hallgatók igényeire, adott egyetemre szabott online platform (interjú az ötletgazdával)
  • Zsirai Viktória (PPK): Tudatosan Jó - Közös platform társadalmi vállalkozások termékei számára (interjú az ötletgazdával)
  • Hermann Domonkos (IK): Business model calculator - Felhasználóbarát, egyszerű segítség a vállalkozás beindításához matematikai modellek segítségével (interjú az ötletgazdával)
  • Renner Anna (ÁJK): VITAMIN X - Gyümölcsös frissesség az iskolában is (interjú az ötletgazdával)
  • Herbák Mihály Bence (TáTK): Komposztfarm - Élelmiszerhulladékból komposztálása, abból tápoldat készítése (interjú az ötletgazdával)
  • Szenes Attila (GTK): Coognit - copilot virtual project manager (interjú az ötletgazdával)