Egyetem megnyitja kapuit: Planetárium

2018. december 13-án az Egyetem megnyitja kapuit rendezvényünk keretében az ELTE TTK Planetáriumába és Obszervatóriumába látogattunk.

2018.12.17.
Egyetem megnyitja kapuit: Planetárium
Az ELTE TTK 1998-ban költözött mai épületébe, és már akkor kész volt a terv egy csillagvizsgáló létrehozására. Eredetileg a földszintre szánták, ám ez nem tűnt előnyös megoldásnak, így került az épület tetejére: középre a planetárium, mellé a gömb alakú csillagvizsgáló, az északi oldalra pedig egy észlelő terasz – itt áll az űrkutató csoport rádióantennája, amely a Föld felszínéről készít valós idejű képet. 1997-ben, amikor átadták az épületet, költségvetési okok miatt még sem a planetáriumot, sem a csillagvizsgálót nem tudták kialakítani. 2004-ben végül az utóbbi elkészült, ám a planetárium létrejöttére még 2011-ig várni kellett. 

Gyalai Zsófia, az Alumni Központ munkatársa röviden köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően dr. Petrovay Kristóf a Csillagászati Tanszék vezetője szemléletes előadást tartott, megalapozva ezzel az est látnivalóit. Előadásában elmagyarázta, hogy az üstökösök honnan származnak, mi jellemzi a mozgásukat. Kitért a meteorrajokra és az aszteroidákra is. Ezt követően a jelenlévők kérdéseket tehettek fel az előadónak.

A válaszokat követően a csoport egyik fele a planetáriumba, a másik pedig az obszervatóriumba látogatott. A planetáriumban Belucz Bernadett előadását hallgathattuk meg, aki a különböző csillagképeket, azok mozgását a Föld bizonyos pontjain és eltérő elnevezésüket mutatta be a látogatóknak.

Az obszervatóriumban Sztakovics János mutatta be, hogy miként működik a csillagvizsgáló, illetve sétát tehettünk az obszervatórium körül. A Geminida meteorraj megfigyelésére sajnos azonban nem volt mód, igen ködös volt az éjszaka. Ettől függetlenül megnézhettük a teleszkópot, és azt hogy miként forog körbe a vizsgáló.

Köszönjük a lehetőséget az ELTE Csillagászati Tanszéknek, akiknek közreműködésével januárban újabb sétára invitáljuk Önöket. Kövessék figyelemmel a híradásainkat.

Sorozatismertető

ELTE Alumni
Facebook

Egyetem megnyitja kapuit: Planetárium

Egyetem megnyitja kapuit: Planetárium

0

/

0

0

/

0