Egyetemi Anyanyelvi Napok és Szakmai Alumni találkozó

2019.03.12.
Egyetemi Anyanyelvi Napok és Szakmai Alumni találkozó
Széleskörű programokkal tarkítottan rendezték meg idén is az ELTE BTK hagyományos programját, az Egyetemi Anyanyelvi Napokat. A rendezvény központi témája idén a tudománykommunikáció volt. Az esemény az ELTE Alumni Központ támogatásával valósult meg.

Az Egyetemi Anyanyelvi Napok hagyományosan minden tanév tavaszi félévben megrendezett programsorozat, amelyet idén az Alkalmazott Nyelvészeti, a Fonetikai és a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszék közösen szervezte. Az első nap a hivatalos megnyitóval kezdődött, ahol az EAN fontosságáról, egyre nagyobb szerepéről esett szó. Ezt követően – hagyományteremtő jelleggel – rendezték meg a Tudománykommunikációs versenyt.

A hivatalos megnyitó Sonkoly Gábor dékáni köszöntőjével indult, aki kulcskérdésnek titulálta a szép és értelmes beszédet. A nyelv, a nyelvhasználat, valamint a tudománykommunikáció összekötését jelölte meg az idei rendezvény fő témájának, s kihangsúlyozta, hogy a mostani EAN-nak az idei Országos Tudományos Diákkör miatt is különleges szerepe van. Ezt követően, Juhász Dezső, a Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet igazgatója beszédében felelevenítette, hogy idén lesz 80 éves a szépkiejtési verseny. 1939-ben Kodály Zoltán kezdeményezésére rendezték meg először ezt a versenyt. Pataky Csilla, az ELTE Alumni Központ vezetője az elmúlt évek változatos össz-egyetemi Alumni fejleményei közül kiemelte a támogatott kari/szakági alumni rendezvények, valamint a kommunikáció jelentőségét – kihangsúlyozva az új, kétnyelvű Alumni kommunikációs és hálózatmenedzsment rendszert, mely az egész Alumni Szervezet számára korszerű közösségi platformként fog szolgálni a tanév végéig. Ladányi Mária, az Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék vezetője azokról a kihívásokról beszélt, amik az Egyetemi Anyanyelvi Napok megszervezésével járnak. Rendkívül nehéz olyan témát találni, ami minden szervező tanszék számára ugyanolyan fontos lehet, és ami a közönséget is megmozgatja.

Idén először március 6-án hirdették meg a Tudománykommunikációs versenyt, a zsűri elnöke Fábri György volt. A 16 indulónak 3 perc alatt kellett ismertetni egy tudományos kutatást, a versenyzők között az ÁJK, BTK, TTK és a GTI is képviseltette magát. Az Egyetemi Anyanyelvi Napok keretében tudománykommunikációról szóló kerekasztal-beszélgetést is rendeztek. A diskurzus felütése a tudománykommunikáció funkciójának a helyzete volt.

Március 7-én Így írunk mi! címmel tartottak könyvbemutatót a szervező tanszékek (Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék, Fonetikai Tanszék, Magyar mint Idegen Nyelvi Tanszék) kiadványaiból. 

Március 8-a a versenyek napja volt: yelvhasználati versenyt, „Nyelvészeti kalandozások” versenyt, Versmondó versenyt és Szép magyar beszéd, helyes kiejtés versenyt is rendeztek.

Az eseményekről az ELTEOnline készített beszámolót. 

ELTE Alumni
Facebook

EAN 2019

EAN 2019

0

/

0

0

/

0