Egyetemi Anyanyelvi Napok

Egyetemi Anyanyelvi Napok
04/20 - 04/22

2022. április 20. - 2022. április 22.

ELTE BTK Trefort-kert (1088 Budapest, Múzeum krt. 4–8.)

04/20 - 04/22

2022. április 20. - 2022. április 22.

ELTE BTK Trefort-kert (1088 Budapest, Múzeum krt. 4–8.)


Az ELTE BTK idén is megrendezi hagyományos tavaszi programsorozatát előadásokkal, könyvbemutatókkal, kiállítással és versenyekkel.

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán évtizedekre visszatekintő hagyomány az Egyetemi Anyanyelvi Napok megszervezése minden év tavaszi félévében. A Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet tanszékei vetésforgóban töltik be a szervező szerepét, idén a Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dialektológiai Tanszék a programok házigazdája.

Az eseménysorozat keretében rendezik meg az a Kazinczy-verseny egyetemi fordulóját is, erre és a többi versenyre, programra is az Egyetem minden karáról várják a résztvevőket. 

Az idei rendezvényen lesznek tudományos ismeretterjesztő előadások, könyv- és interaktív adatbázis-bemutatók, a szervezők készülnek kiállítással és kulturális programmal, tudománykommunikációs kerekasztallal. Többek között a magyar jelnyelvvel, a magyar családnévanyaggal és helyneveink világával, a nyelvjárásokkal való közelebbi megismerkedés lehetőségei mellett az is kiderült majd, mi és hogyan készül a nyelvtörténet “boszorkánykonyhájában”, valamint bepillantást nyerhetünk az intézeti diákkörök munkájába is. 

Teljes program
Facebook

Fotó- és mémpályázat

A pályázat témái: magyar nyelv, magyar szakos élet. Beküldhető saját fénykép vagy saját készítésű mém, JPEG-formátumban. (A mobiltelefonnal készített képek min. 800 x 600 pixel felbontásúak legyenek.) Egy versenyző kategóriánként maximum 2 képpel nevezhet.

A pályamunkákat a következő címre várjuk: eanmemek@gmail.com Jelentkezés: név, szak, elérhetőség és a szakos tanulmányok időszakának megjelölésével. A versenyre várjuk jelenlegi és volt hallgatóink jelentkezését!

Jelentkezési határidő: 2022. április 19.  Az eredményhirdetésre április 22-én, az Egyetemi Anyanyelvi Napok zárásakor kerül sor.
További információ

Versmondó verseny

A versenyzőknek egy kötelező és egy szabadon választott verset kell előadniuk. A kötelező vers Nemes Nagy Ágnes A remete, a szabadon választott mű egy XIX–XXI. századi magyar költő verse lehet (max. 5 perc). A jelentkezési határidő 2022. április 19., a verseny időpontja: 2022. április 22., 11.00
További információ

Szép magyar beszéd (Kazinczy-) verseny

A versenyzőknek két, 1–1 gépelt oldalnyi, 2–3 percnél nem hosszabb, magyar szerzőtől származó 20–21. századi esszé- vagy szépprózai szöveget kell felolvasniuk. Az egyik szöveget szabadon választják, ennek felolvasására előzetesen felkészülhetnek (a szöveg nem lehet fordítás, és nem tartalmazhat sok párbeszédes részt). A másikat a verseny helyszínén kapják meg, s 20 perc felkészülési idő után olvassák fel. A jelentkezési határidő 2022. április 20., a verseny időpontja: 2022. április 22., 10.00
További információ