Egyetemi Anyanyelvi Napok

2017.04.24.
Egyetemi Anyanyelvi Napok
2017. április 6–7-én rendezték a BTK-n az Egyetemi Anyanyelvi Napokat (EAN), a Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet hagyományos tavaszi programját.

A Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dialektológiai Tanszék szervezésében idén is számos érdekes programon vehettek részt az érdeklődők. A kétnapos rendezvényt a tanszék oktatóinak és hallgatóinak előadásai nyitották: a résztvevők prezentációkat hallgathattak meg a tv-sorozatok félrefordításairól, a falusi konyhában végzett nyelvjárásgyűjtések nehézségeiről, a közép- és koraújkori, de kortárs káromkodásokról is. A korábbiak boszorkányperekből, az újak kollégiumban lakó egyetemisták egymás közötti társalgásaiból származtak.

Az előadásokat a Tanszéken az elmúlt években megjelent 14 kötet rövid bemutatója követte. Sor került a különböző képzések ismertetésére, és bemutatkoztak az Intézet diákműhelyei is. Az első nap programját egy moldvai nyelvjárásgyűjtő útról készített film vetítése és azt követően a Tindia zenekar moldvai népzenei koncertje zárta. A folyosókon egész napos könyvvásár és nyereményjátékok vártak az arra haladókra.

Az EAN második napján a hallgatók különböző versenyeken mérhették össze a tudásukat: a helyesírási, versmondó, szépkiejtési és nyelvhasználati versenyek résztvevői értékes könyvjutalomban részesülhettek. Az EAN már évek óta kiváló példával szolgál arra, hogy milyen sokféle módon lehet viszonyulni a magyar nyelvhez, legyen szó a nyelv kutatásáról vagy annak használatáról.