Egyetemi gyakorlóhely lesz a Panoráma Medical Center

2017.08.31.
Egyetemi gyakorlóhely lesz a Panoráma Medical Center
Együttműködési megállapodást kötött az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézete és a Panoráma Medical Center pszichoszomatikus szemléletű rendelőintézet. Az együttműködés célja, hogy a felek komplex, pszichológiai szempontokat is figyelembe vevő szomatikus betegellátási modellt dolgozzanak ki az egészségügyi ellátás több területe számára. A megállapodás szerint a PMC egyetemi gyakorlóhellyé válik.

Az együttműködés terepet biztosít a Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszék klinikai egészségpszichológia kurzusához, egy másik kurzus keretében pedig a hallgatók intervenciós programokat tervezhetnek a szakirodalmi ajánlásoknak megfelelően a projektekben megjelölt betegcsoportokra. A tavaszi félévekben a Panoráma ezen felül 60 órás egészségpszichológiai terepgyakorlatok színtere lesz, amelyekben a hallgatók bármilyen aktuálisan futó egészségpszichológiai munkába bevonhatók.

További közös cél az egészségügyi szakdolgozók – szakorvosok, gyógytornászok, dietetikusok, asszisztensek, pszichológusok – együttműködésének fejlesztése

– adta hírül közleményében az egészségügyi intézmény.

„Az ELTE munkatársai szakmai tanácsadással, rendszeres konzultációkkal, programok kidolgozásával támogatják pszichoszomatikus szemléletű rendelőnk munkájának komplexebbé tételét – mondta Spányik András, a Panoráma vezetője. – Cserébe lehetőséget biztosítunk a Pszichológiai Intézet oktatói és hallgatói számára az intézmény esetcsoportjaiba való bekapcsolódásra, szoros szakmai munkakapcsolat kialakítására. Az együttműködés során mindkét fél bővíteni tudja saját szakmai ismereteit."

„A betegség leküzdése vagy a betegséggel való együttélés soha nem megy a páciens együttműködése nélkül, de van néhány betegségcsoport, amiben ennek különös jelentősége van" – magyarázta Spányik András. Ilyenek a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, az anyagcsere-rendellenességek, a gyomor és bélrendszer több betegsége, az asztma, az allergia, a rák és számos speciális fájdalom (fej, hát, derék) is.

A páciensnek tehát ismernie és akarnia is kell a betegséghez illő életformát; erre a fejlett országokban komplett teamek készítik fel a betegeket.

 Ez csak látszólag többletmunka, valójában rengeteg megtakarítással jár, ezért Németországban és számos fejlett országban már ez az alapvető működési forma.

Az ELTE PPK Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszéke és a Panoráma Medical Center együttműködésében a szakemberek most ennek a módszernek a meghonosítását akarják széles körű tájékozódással, tapasztalatszerzéssel és kutatással megalapozni. „A páciens együttműködési készsége és képessége meghatározó szinte minden betegség kezelésében; vannak ugyanakkor olyan betegségcsoportok, amelyeknél ennek kiemelten nagy a jelentősége – mondta Rigó Adrien, a Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszék adjunktusa.

Ahhoz, hogy a páciens képes legyen és akarjon is mindent megtenni önmagáért, számos szakmának kell együtt dolgoznia, hogy segítsük ezen az úton. Ennek az együttműködésnek a célszerű kereteit keressük a kollégákkal.

Az egyetem hallgatói és kutatói első körben a legújabb nemzetközi tapasztalatokra és szakirodalmi eredményekre támaszkodva betegségcsoportok szerint állítják össze azokat a kérdőívcsomagokat, amelyek választ adhatnak a kezelő teamnek arra, milyen szakterületeknek lenne célszerű együttműködni az adott páciens esetében. „Egy fejfájós betegről például kiderülhet, hogy problémája összefüggésben van a munkahelyi stresszel. Ha a páciens is nyitott rá, érdemes a kezelésébe pszichológust is bevonni. Ha az alapvető problémát nem oldjuk meg, a beteg panasza a kezelések dacára vissza fog térni, vagy éppen rászokik a fájdalomcsillapítókra" – illusztrálta egy könnyen érthető példával a Panoráma Medical Center vezetője.

A Panorámában dolgozó orvosok a magyar egészségügyben szocializálódtak, ugyanakkor a módszert már ismerik, alkalmazzák. Rigó Adrien szerint, ha a munkába őket és a Panoráma pácienseit is bevonják, a kérdőívek és a szakmai protokollok is speciálisan adaptálhatók lesznek a magyar viszonyokra. „Ez lesz az első olyan intézmény, amelyben nem egy-egy osztályon, szigetszerűen alkalmazzák a holisztikus szemléletet, hanem intézményi szinten törekednek a teammunka kialakítására. Ebből formálódott ki a két intézmény, a Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszék és a Panoráma Medical Center együttműködése" – foglalta össze az ELTE adjunktusa.

Forrás