Egyetemi rendezvények a 375. évfordulón (2010. május 12-14.)

2010. május 12-14. között rendezte meg a 375. jubileumi évének háromnapos tavaszi ünnepségsorozatát az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

2010. május 12.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel közös szerdai szenátusi ülésen Sólyom László köztársasági elnök, Erdő Péter bíboros, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Szabó Gábor, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, valamint Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora is részt vett.

Sólyom László elmondta, az egyetem teljességéhez hozzátartozik az egyetemesen képzett ember iránti igény, s a tehetséggondozás az egyetemek kiemelt feladata. Egyúttal kifejezte a Magyar Köztársaság köszönetét és jókívánságait az egyetemeknek a tudományok ápolásában és az ifjúság nevelésében kifejtett munkájukért.

Hudecz Ferenc, az ELTE rektora kifejtette, az ELTE sokoldalúan művelt, toleráns értelmiségiek képzésére törekszik, akik keresik a konszenzust, tisztelik a különböző kultúrák értékeit, képviselik a szolidaritást, a szakmaiságot. Az egyetem arra törekszik, hogy a társadalmi kihívásokra képes legyen válaszolni, gondozza a tehetségeket és értékalapú, hatékony kapcsolatot alakítson ki szűkebb és tágabb környezetével.

Erdő Péter bíboros hangsúlyozta, hogy a Pázmány Péter által alapított egyetem utódintézményeire kettős feladat vár: egyrészt versenyképes, nemzetközileg elismert tudást adni, másrészt megőrizni és továbbfejleszteni a nemzeti kultúrát.

Az ünnepi szenátusi ülés után az Egyetemi Könyvtárban Mezey Barna, az ELTE megválasztott rektora és Szögi László, a könyvtár főigazgatója megnyitotta Az Eötvös Loránd Tudományegyetem története – 1635-2010 című kiállítást.

2010. május 13.

Csütörtökön a rendezvénysorozat az ELTE Bölcsészettudományi Karán Az egyetemek felelőssége a XXI. században címmel megrendezett nemzetközi konferenciával folytatódott.

A konferencia megnyitóján Hudecz Ferenc elmondta, hogy a XXI. században megváltozott az egyetemek küldetése. A modern egyetemeknek lépést kell tartaniuk az információtechnológia változásaival, valamint a multikulturalizmus támasztotta nehézségeket is át kell hidalniuk. A rendezvény fővédnöke, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök az egyetemek autonómiáját nevezte a minőségi oktatás legfontosabb kritériumának.

A konferenciát Carlos Reis, a portugál Universidade Aberta rektora, a Saramago Alapítvány fővédnöke is megtisztelte jelenlétével. Carlos Reis tolmácsolta – a betegsége miatt kényszerűen távolmaradó – José Saramago Nobel-díjas portugál író köszöntőjét. Saramago köszöntőlevelében többek között az egyetemes értékek megőrzését, az újítás és a tolerancia képességét, a fejlődés elvét, az egyetemi autonómia kialakítását, valamint a társadalmi felelősségvállalást nevezte a modern egyetemek legfontosabb feladatának. A konferencián előadást tartottak az ELTE díszdoktori címének várományosai, valamint Ferdinand Devínsky, a Comenius Egyetem egyetemi tanára, a Duna-menti Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke és Kroó Norbert a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, az ELTE díszdoktora.

A konferencia különleges programja az a beszélgetés volt, amelyen neves egyetemi szövetségek vezetői – Jean-Marc Rapp, az Európai Egyetemek Szövetsége (EUA) elnöke, Guido Langouche, a Coimbra Csoport elnöke, Stavros A. Zenios, az Európai Fővárosi Egyetemek Szövetségének (UNICA) elnöke, valamint Hudecz Ferenc, a Duna-menti Rektori Konferencia alelnöke – ültek közös asztalhoz, hogy az egyetemek XXI. században betöltött szerepéről és felelősségéről cseréljenek eszmét.

2010. május 14.

Az ünnepi programok zárásaként pénteken az Eötvös Loránd Tudományegyetem díszdoktori címet adományozott José Saramagonak, valamint Anuška Ferligojnak, a Ljubljanai Egyetem professzorának, Ferdinand Kleinnek, a Ludwigsburg-Tübingen Egyetem professor emeritusának és Kátai Imrének, az ELTE Informatikai Kar professor emeritusának. Az ünnepségen az Egyetem rektora az oktatási és kulturális miniszter nevében Pro Cultura Hungarica kitüntetést adott át René Roudaut úrnak, Franciaország nagykövetének.

2010.05.17.