Egyetemisták jelentkezését várja a Hungarian Startup University Program

2023.08.29.
Egyetemisták jelentkezését várja a Hungarian Startup University Program
Az idei tanévben is elindul Magyarország első felsőoktatási szintű startup kurzusa. A programra az érdeklődő ELTE-s hallgatók a Neptunon keresztül jelentkezhetnek.

A Nemzeti Innovációs Ügynökség a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakpolitikai támogatásával a 2023/2024-es tanévben is elindítja a Hungarian Startup University Programot (HSUP). Hazánk első felsőoktatási szintű, országosan egységes, komplex startup edukációs programjában a hazai egyetemisták megismerkedhetnek az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel és különösen a startupok működésével.

A program segíthet az akadémiai ismereteket gyakorlati megoldásokká alakítani, miközben a hallgatók értékes készségeket és innovációs tapasztalatokat szereznek. A két féléves e-learning tárgy első félévében az innovatív gondolkodásmód és a startup világ megismerése kerül a fókuszba, míg a második félévben a vállalkozások felépítésével kapcsolatos gyakorlati tudást lehet elsajátítani.

Az elmúlt években több mint 10 ezer egyetemi hallgató vette fel a HSUP kurzust 31 felsőoktatási intézmény és 1 civil szervezet bevonásával. Az ELTE-n is népszerű programban a 2022/2023-as tanévben csaknem 180 hallgató vett részt, a legjobb ötletek befektetők előtt is bemutatkoztak. A program iránt érdeklődőknek kedvcsinálóként ajánljuk az előző szemeszterek ELTE-s ötletgazdáinak beszámolóit, akik többek között a fenntarthatóságra, a mesterséges intelligencia használatára, valamint közösségépítő- és vállalkozástámogató platformok fejlesztésére fókuszáltak.

A képzés egyetemi tárgyként indul, azaz annak elvégzéséért kredit kapható (első félévben maximum 2, a másodikban maximum 4). Az első félévet sikeresen teljesítők a második félévtől csapatban dolgoznak egy üzleti ötleten, valamint havi 50 ezer forint általános ösztöndíjban részesülhetnek. Ezen túl a második (tavaszi) szemeszter során (országosan) legjobban teljesítő 15 csapat tagjai – csapattagonként – 1 millió forintos külön ösztöndíjban részesülnek. A 4 legígéretesebb csapat pedig – amennyiben megalapítják a vállalkozásukat és sikeresen vonnak be tőkét a piacról a tavaszi félév zárását követően – további vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, startuponként akár 20 millió forint értékben. Az ötletek kidolgozását mentorok segítik, az ELTE-s HSUP csapat tréningekkel és egyéb szakmai programokkal támogatja a programban Egyetemünkről résztvevőket.

Az érdeklődő ELTE-s hallgatók kérdéseit a hsup@elte.hu e-mail címen várják. A tárgyfelvétel kari rendje a Q-tér oldalán itt elérhető.

Részletek a kurzusról (letölthető PDF)

A kurzus az alábbi néven érhető el a Neptunban: HSUP I. Hungarian Startup University Program (ELTE-OI-HSUP1), a SEK-es hallgatók pedig az ELTE-OI-HSUP1/SEK-1 kódon tudják felvenni.

Figyelem! Azon hallgatók, akik egy korábbi félévben már felvették a HSUP kurzust, viszont érdemjegyet nem szereztek – így elhagyott tanegységnek számított a tárgy –, vagy elégtelen érdemjegyet szereztek, csak abban az esetben vehetik fel újra a kurzust, ha egy kérvényben részletesen indokolják azt a vis maior helyzetet, ami miatt a korábbi félévben nem tudták sikeresen teljesíteni a programot. A kérvényt a hsup@elte.hu címre kell elküldeni, Ha az egyéni elbírálás során a kérvényt elutasítják, akkor a Tanulmányi Osztállyal együttműködve történik meg a kurzusleadás.