Egyetemünk a THE fenntarthatósági rangsorában

2021.04.23.
Egyetemünk a THE fenntarthatósági rangsorában
Az ELTE idén a 601–800. helyen szerepel a THE Impact-ranglistáján, amely 17 ENSZ-célkitűzés alapján értékeli a világ felsőoktatási intézményeit.

A fenntartható fejlődés nem csak a rangsorban szereplő intézmények, de a továbbtanulás előtt álló diákok számára is kiemelt szempont az egyetemválasztásnál. A Times Higher Education egy korábbi felmérése szerint a nemzetközi hallgatók szemében a fenntarthatósági kérdések fontosabb szerepet játszanak, mint például az oktatás földrajzi helyszíne.

A THE 2019-ben többek között ezért indította el „Impact Rankings” névre keresztelt rangsorát, amely az ENSZ által 2015-ben meghatározott tizenhét, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos célkitűzés (SDG – Sustainable Development Goal) tekintetében vizsgálja a világ egyetemeit. A rangsorban a végső helyezést a 17-es számú SDG (Partnerség a célok eléréséért) mellett arra a három célkitűzésre adott pontszám határozza meg, amelyekben az adott egyetem a legjobban teljesít.

Az Impact Rankings 2021-es felmérése csaknem 100 ország 1115 felsőoktatási intézményét értékelte. Az összpontszám szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén a 601-800. helyen szerepel a ranglistán. Az ELTE a tizenhét szempontból hatban szolgáltatott adatokat és mind a hat SDG-ben bekerült a rangsorba. Ezek 2021-ben a következők:

SDG

Az ELTE eredménye

Reduced Inequalities (Egyenlőtlenségek csökkentése)

101-200.

Gender Equailty (Nemi esélyegyenlőség)

201-300.

Responsible consumption and production (Felelős fogyasztás és gyártás)

301-400.

Peace, Justice, and Strong Institutions (Béke, igazság és erős intézmények)

301-400.

Partnership for the Goals (Partnerség a célok eléréséért)

401-600.

Quailty Education (minőségi oktatás)

401-600.

Overall score (Összesített eredmény)

601-800.

A 2021-es Impact-rangsorba az ELTE mellett öt magyar felsőoktatási intézmény került be: a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Széchenyi István Egyetem.

A világranglista élén egyébként idén a Manchesteri Egyetem áll, majd két ausztrál intézmény, sorrendben a Sydney-i Egyetem és az RMTI Melbourne következik a dobogón. A top10 fennmaradó hét helyén Nagy-Britannia, Ausztrália, Dánia, Írország, az Egyesült Államok és Új-Zéland egyetemei osztoznak.

A 2021-es eredmények országos és képzési terület szerinti bontásban böngészhetők a Times Higher Education honlapján, ahol részletes leírás olvasható az értékelés módszertanáról is.